TEKUĆA PITANJA

Koristite li pri čišćenju hladnu ili toplu vodu? Izbjegnite ovu veliku pogrešku koju gotovo svi činimo

 SHUTTERSTOCK

Iako je voda vaš vjerni saveznik pri čišćenju, sigurno smo da niste niste baš sigurni treba li pri konkretnom zadatku koristiti hladnu ili toplu vodu. Ima li uopće razlike? Naravno da ima! Iako voda sobne temperature može pomoći u uklanjanju većine nečistoća i mrlja, korištenje tople ili hladne vode može poboljšati ili pogoršati vaše pokušaje da nešto očistite. U konačnici, razlika se svodi na ono što želite očistiti.

Jednostavna spoznaja da određene tkanine zahtijevaju topliju vodu od drugih mogla bi vam pomoći ubrzati proces pranja. Različita područja zahtijevaju različitu temperaturu vode, stoga je bolje upoznati se s činjenicama nego igrati se pogađanja pri određivanju prave temperature vode.

image

Voda nam pomaže pri čišćenju, a temperatura vode može biti dodatni plus - ili minus

-/WAVEBREAK/PROFIMEDIA

Pri zagrijavanju, molekule vode se kreću brže, što većinu deterdženata koji se pomiješaju s vodom čini učinkovitijima. S druge strane, korištenje kemikalija poput izbjeljivača ne zahtijeva da se prije miješanja s vodom ova zagrije, budući da aktivni sastojak nije deterdžent koji može imati koristi od topline. U tom je scenariju grijanje vode samo gubitak vremena i energije jer poništava učinak izbjeljivača.

Danas postoje brojna posebno priređena sredstva za čišćenje u kojima za bolje djelovanje deterdženta topla voda nije potrebna. U načelu, takvi proizvodi se već na etiketi ‘pohvale‘ činjenicom da djeluju dobro i s hladnom vodom, stoga će vam izbor biti olakšan. Evo kakvu vodu koristiti s obzirom na ono što čistimo ili peremo.

image

Namakanje u toploj vodi pomoći će vam prije pranja posuđa

LIAM NORRIS/IMAGESOURCE/PROFIMEDIA

Pranje posuđa

Bez obzira na to perete li posuđe ručno ili imate perilicu posuđa kod kuće, topla vam je voda pritom od velike pomoći. Naime, toplina utječe na ulja i masti, te je pomoću nje lakše ukloniti ih s tanjura, tava, lonaca, ali i s mjesta kao što su unutrašnjost obične ili mikrovalne pećnice.

Namakanje posuđa u vrućoj vodi s dodatkom deterdženta nedvojbeno je najbolja predradnja za uklanjanje masnoća i ostalih nečistoća. Stoga, pri pranju posuđa, topla vam je voda od velike koristi.

image

Pranje pećnice i nije neka sreća, ali lakše je uz toplu vodu

ALIAKSANDR BAIDUK/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

Čišćenje kuhinje

Većina sredstava za čišćenje kuhinjskih površina bazirana su na ‘kemiji‘. To znači da ćete u ponudi na policama trgovina pronaći iznenađujuću količinu sredstava za čišćenje koja u sebi sadrže stvari poput izbjeljivača. Kao što smo ranije spomenuli, izbjeljivač i topla voda ne idu zajedno jer zagrijana voda može spriječiti izbjeljivač da obavi posao. U tom je slučaju bolje koristiti mlaku ili hladnu vodu.

Ovo pravilo ne vrijedi za pripravke iz kućne radinosti, odnosno za sredstva za čišćenje sa sastojcima poput octa i sode bikarbone. Iako toplina neće nužno pomoći pripravku da bolje djeluje,topla voda će pomoći da lakše uklonite mrlje i prljavštinu.

image

U čišćenju kupaonice pomoći će vam i vodena para

LEUNG CHO PAN/PANTHERMEDIA/PROFIMEDIA

Čišćenje kupaonice

Činjenica je da će vam vodena para pomoći očistiti kupaonicu, stoga neki pri čišćenju ove prostorije vole koristiti aparate za čišćenje pomoću pare kako bi kupaonicu doveli u savršeni red.

Mnogi si ne mogu priuštiti skupe aparate, ali se snalaze na druge načine. Jedan od njih je napuniti kadu vrućom vodom, ostaviti pari da ‘odradi‘ svoje, pa finiširati koristeći proizvode za čišćenje i hladnu vodu.

Nakon što je para ‘ušla‘ u nečistoće, dobro ih očistite pa isperite površinu vodom sobne temperature. Nakon toga uključite ispušni ventilator kako biste prozračili prostoriju, osobito ako ste koristili neko ‘ozbiljnije‘ sredstvo za čišćenje.

image

Topla voda za neke, a hladna za druge vrste podnih obloga

VALERY VOENNYY/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

Čišćenje podova

Mnogi za pranje podova koriste hladnu vodu - što je velika pogreška. Ovdje će vam topla voda uvelike pomoći jer će efikasnije ‘otopiti‘ tvrdokornije nečistoće. Izuzetak su podovi od prirodnih obloga poput parketa: topla će voda prodrijeti dublje u njih od hladne, stoga postoji opasnost da se vremenom iskrive ili ‘napuhnu‘. Pri čišćenju drvenih podnih obloga svakako koristite pH neutralna sredstva za čišćenje, tako ćete spriječiti nenamijerna oštećenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. listopad 2024 12:26