NIJE SE DOGODILO

Kućni ljubimac vam je ostavio mokro ‘iznenađenje‘ na tepihu? Očistite to ovako i uklonite i mrlju i neugodni miris kao da ih nije ni bilo

Sa štencima i mačićima uvijek veselje - ali mrlje je moguće ukloniti

 IVAN RYABOKON/PANTHERMEDIA/PROFIMEDIA

Kućni ljubimci - tko ih ne bi volio? Uveseljavaju nas, proživljavaju s nama svakodnevne situacije, tjeraju nas u smijeh... Osim ponekad, kad nas mogu natjerati u plač - kad uprljaju tepihe, trosjede, fotelje ili krevetninu.

U takvim situacijama nam se digne kosa na glavi, ali i to se pregrmi. Naročito ako ne ostave dugotrajne posljedice na navedenim komadima namještaja. A da se to uistinu ne dogodi, pomoći će vam i ovi savjeti što učiniti kad vaš ljubimac ostavi mokri nered na tekstilima u domu.

Ne ‘trackajte‘ s papirnatim ručnicima

Papirnati ručnici su uvijek ‘prva pomoć‘ kad treba počistiti za kućnim ljubimcima. Nevolja je u tome što puno bolje rezultate ostvaruju kad treba počistiti pod, a upitne kad je riječ o tekstilima. Da, mogu upiti dio tekućine, ali isto će tako razmazati ostale nečistoće.

Budete li ih pritiskali o površinu tepiha, samo ćete tekućinu utisnuti dublje u materijal, a zatim i u podlogu. Što je naročito nezgodno ako kućni ljubimac nepodopštinu obavi na krevetu. Stoga je pametnije da koristite usisavač za tekućinu, po mogućnosti ručni jer će se smrad puno duže zadržati u filtru klasičnog usisavača.

image

Papirnati ručnik upija tekućinu, ali nemojte njime pogoršati stvar

DARIA KULKOVA/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

Nabavite bioenzimatsko sredstvo za čišćenje

Ne postoji vlasnik kućnog ljubimca, naročito psa ili mačke, koji se nije našao pred zadatkom uklanjanja mokraće svog mladog ljubimca iz tepiha ili namještaja. Naš savjet: pri tom zadatku koristite bioenzimatska sredstva za čišćenje. Ona koriste nepatogene, korisne bakterije za razgradnju otpada, nečistoća, mrlja i neugodnih mirisa, koji uklanjaju mrlje, prljavštinu i neugodne mirise i pritom su ta sredstva sigurna za ljude i životinje. Umjesto da samo maskiraju nečistoće i mirise, bioenzimatski čistači ih u potpunosti eliminiraju.

Ova sredstva možete pronaći u specijaliziranim trgovinama za kućne ljubimce i puno su efikasnija od običnih sredstava za čišćenje.

Koristite sredstvo za uklanjanje mrlja

Ako se mrlja pokaže tvrdokornom i ostaje i nakon čišćenja, posegnite za provjerenim receptom: obradite je sredstvom za uklanjanje mrlja. Neka od ovih sredstava su bolja od drugih, na vama je da pronađete ono koje će najbolje djelovati na vašim tekstilima.

image

Šapice koje ostavljaju tragove na tepihu ne moraju predstavljati problem

IVAN RYABOKON/PANTHERMEDIA/PROFIMEDIA

Izbjegavajte čišćenje parom

Čišćenje parom bi samo moglo povećati mrlju nastalu ‘djelovanjem‘ vašeg kućnog ljubimca. Razlog je jednostavan: vruća para mogla bi samo dodatno vezati nečistoću i smrad s tepihom ili materijalom od kojeg je namještaj napravljen.

Primite se posebnih alata

Jedna od najvažnijih stvari jest riješiti se čvrstih tvari iz nereda, kako bi proces čišćenja bio uspješniji. Stoga biste mogli posegnuti za specijalnim alatima, poput kit noža. Ovaj nož koriste majstori za uklanjanje viška fug mase pri postavljanju prozora. Košta manje od eura, a pomoću njega biste mogli sastrugati čvrste tvari iz nereda koji je ostavio vaš ljubimac.

Krpe samo pogoršavaju stvar: koristeći krpu ili papirnati ručnik da skupite krupnije nečistoće moglo bi ih samo dodatno utrljati u tekstil. Kit nož puno je mudrije rješenje.

image

Svijetli tepisi i zemlja za cvijeće nisu idealna kombinacija

SANDRA MARISOL DEL RO MENDOZA/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

Kućna rješenja nisu za kućne ljubimce

Sigurno ste na internetu pronašli savjet da pri ovakvim zadacima koristite sodu bikarbonu i ocat. Riječ je o provjerenim sredstvima za čišćenje, ali kućni miks ova dva sastojka samo će privremeno ‘maskirati‘ smrad. Nakon nekog vremena, mrlja - i neugodan miris - mogli bi se ponovno pojaviti. Stoga koristite samo specijalizirana sredstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. listopad 2024 08:07