UZ MALO TRUDA

Majstorima plaćate i po nekoliko stotina eura, a za 15 minuta možete očistiti klimu da bude kao nova

 ROOM THE AGENCY/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA/ROOM THE AGENCY/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

Klima uređaji su poprilično skupi pa je jako bitno da ih redovno održavate kako biste im produžili trajanje i kako ne biste u nezgodnom trenutku, kao što su ovi dani ostali bez njega. Održavanje i čišćenje je neophodno prije svega iz higijenskih, odnosno zdravstvenih razloga. Čišćenjem klime sprječava se pojava i razmnožavanje bakterija i drugih mikroorganizama.

Zbog naslaga prašine i duhanskog dima može se javiti i neugodan miris u stanu dok klima radi. Za čišćenje možete nabaviti specijalna sredstva, najčešće u vidu spreja, kojima se uređaj čisti od bakterija i gljivica, a ujedno i dezinficira. Ta sredstva treba koristiti pažljivo i strogo prema uputstvu jer će samo tako biti efikasna.

Unutrašnji dio klime ima filtre koje treba promijeniti ili očistiti kako je predviđeno u uputstvu. Vanjske i lako pristupačne unutrašnje plastične dijelove možete pažljivo oprati mlakom vodom u kojoj ste rastvorili sredstvo za čišćenje. Mnogi u tu svrhu koriste deterdžent za suđe. Ako sami skidate filtre, budite jako pažljivi jer plastične "žabice" mogu lako puknuti. Zato najprije proučite uputstvo kako ne biste napravili štetu, prenosi Nova.rs.

Održavanje koje se odnosi i na vanjsku jedinicu uređaja je kompliciranije i tu je potrebna stručnost. Zato je najbolje pozvati majstore jer jedino oni mogu provjeriti stanje plina, kompresor ili ventilator. Vaša intervencija neka ostane u domeni pranja vanjske kutije i provjere odvodnog crijeva koje se može začepiti ili presaviti.

Većina proizvođača preporučuje da se klima očisti jednom godišnje, a majstori za ovu uslugu traže i po nekoliko stotina eura.

Prije čišćenja svakako ugasite klimu i isključite je iz struje. Nakon toga skinite poklopac i vidjet ćete filtre kojima treba čišćenje. Inače, preporučljivo je čistiti ih svaka tri mjeseca ako klimu koristite cijele godine, a ako imate kućne ljubimce još češće. Kada ste došli do filtra, odstranite sve eventualne veće objekte s njega i potom ga operite i ostavite da se osuši. Vodite računa da bude sasvim suh prije nego što ga vratite u klimu, a prije toga operite i mrežicu. To možete uraditi mješavinom vode i običnog deterdženta. Kada ste to uradili, vratite sve na svoje mjesto i – to je to.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. rujan 2024 20:12