A kako vi perete posuđe? Većina ljudi prilikom pranja posuđa stavlja čaše naopako kako bi ih ocijedili, a to je, objašnjavaju stručnjaci, pogrešno jer narušava kvalitetu i čvrstoću čaša.
Sa znanstvene strane, objašnjenje za to je:
- Kraj stakla je najosjetljiviji dio. Kad ga stavite naopako, on nosi težinu cijelog stakla - objašnjava se u video prilogu i dodaje da to znači da će se s vremenom povećavati vjerojatnost da će se staklo razbiti.
Tu je tezu za The Sun potvrdila još jedna stručnjakinja Kay Wagner.
- Neke čaše za piće imaju vrlo osjetljiv rub koji nije napravljen da izdrži punu težinu čaše - upozorila je i upozorila sve da ako je to slučaj, nema skladištenja čaša naopako jer će se tako previše pritisnuti rub i na kraju će se slomiti čaše.
No, stručnjaci su svjesni da se ovakav način čuvanja čaša nakon pranja koristi kako bi se spriječilo taloženje prašine u čašama.
U nastavku prenosimo neke važne savjete i izazove sa stranice winterhalter.com pri pranju čaša:
1. Za gotovo svako piće postoji posebna čaša. I nijedna nije nalik drugoj.
Filigranske čaše
Fine i filigranske čaše morale bi se prati što nježnije i pri niskom tlaku pranja. U protivnom postoji opasnost od lomljenja tijekom ciklusa pranja.
Robusne čaše
Teške i robusne čaše morale bi se prati što snažnije i pri višem tlaku vode. Kako bi u što kraćem roku mogle biti higijenski čiste i ponovno upotrebljive.
2. Voda iza sebe ostavlja kamenac, sluzavu masu i mrlje. Mali pozdrav iz praonice.
Bez pripreme vode
Tijekom pranja dovodnom vodom na čašama se u obliku ostataka može nataložiti cijeli niz mineralnih tvari i soli otopljenih u vodi. Kamenac se može jasno prepoznati: kao bijeli talog koji se ne može otopiti u vodi te se vrlo teško uklanja.
Uz omekšavanje
Tijekom omekšavanja uklanja se kamenac iz vode, a kalcijev karbonat zamjenjuje solima topivim u vodi. Time se sprječavaju naslage na čašama. Međutim, nakon pranja i dalje mogu preostati ostaci soli u obliku sluzave mase.
Uz djelomičnu demineralizaciju
Kao što već naziv govori, uklanjanje kamenca iz vode nije jedino što se događa tijekom djelomične demineralizacije: naime, uklanja se i dio soli otopljenih u vodi. Na čašama opranim tim postupkom nalazi se znatno manje ostataka soli.
Uz potpunu demineralizaciju ili obrnutu osmozu
Tijekom potpune demineralizacije i obrnute osmoze iz vode se uklanja do 98 % svih mineralnih tvari i soli. Time se sprječavaju sve naslage na čašama te se osigurava blistav sjaj. Izravno iz perilice.
Tema: priprema vode
Više informacija o različitim metodama pripreme vode, njihovim prednostima i nedostacima te odgovarajućim proizvodima pronaći ćete na našem web-mjestu u području Priprema vode.
3. Čaše su osjetljive. I skupocjena roba.
Lomljenje čaša
Lomljenje čaša najčešće je posljedica snažnog mehaničkog utjecaja: na primjer, kada je pritisak koji se tijekom pranja i poliranja primjenjuje na čašu prevelik. Ili kada se čaše međusobno sudaraju u košari. No i uslijed velike razlike u temperaturi tijekom vrlo kratkog vremena može doći do lomljenja čaša. Na primjer, to se može dogoditi kada se kocke leda dodaju u svježe opranu i još vruću čašu.
Korozija stakla
Kod korozije stakla riječ je o normalnom efektu starenja: tijekom svakog pranja čaše s njezine se površine uklanja sitna količina staklenog materijala. Kod starijih čaša i čaša s prethodnim oštećenjima to uklanjanje više nije ravnomjerno i postaje vidljivo: u obliku zamućenja ili okomitih bijelih linija. Taj se proces ne može poništiti. Međutim: možete ga usporiti.
Izblijedjele dekoracije
Obojene dekoracije na čašama za pivo posebno su osjetljive na fizikalne i kemijske utjecaje: tijekom pranja mogu ne samo izblijedjeti, već se i oljuštiti. Isto vrijedi za zlatne rubove.
Ogrebotine
Nastaju mehaničkim utjecajima: na primjer, kada se čaše tijekom pranja dodiruju i međusobno sudaraju. To se može dogoditi i tijekom pospremanja čaša u ormar ili regal.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....