Pametna majka podijelila je svoj malo poznati trik da hrana u staklenkama u hladnjaku duže ostane svježa.
Mama, koja vodi Facebook stranicu The Prepped Mama, otkrila je da čuva svoje tegle naopačke i da tako sprječava truljenje hrane.
- Odličan savjet da spriječite da vam hrana koju držite u staklenkama postane pljesniva kada ih otvorite je da ih držite naopačke u hladnjaku. Tako ih sprječavam da se pokvare, što štedi vrijeme i novac, napisala je mama na Facebooku.
Dok su se neki korisnici složili sa savjetom, drugi su rekli da to nije praktično jer se većina staklenki može razbiti.
- Učinila sam ovo sa svojom posljednjom staklenkom šalše i potrošila sam cijelu staklenku prije nego što je postala pljesniva, rekla je jedna osoba.
Druga je osoba komentirala: - Nekoć sam to radila dok mi posvuda nije procurila staklenka puna pasirane rajčice.
Viša savjetnica za mikrobiologiju hrane pri CSIRO-u za poljoprivredu i hranu, Cathy Moir, rekla je da - držanje staklenki naopako neće nužno održati vašu hranu svježijom, sve što će učiniti jest usporiti rast mikroorganizama.
- Okretanjem staklenke naopako, ona površina na koju je plijesan mogla sletjeti kad ste otvorili staklenku sada je zgnječena o poklopac bez puno zraka i bit će joj teže rasti, objasnila je.
Rekla je da će trik funkcionirati s gušćim proizvodima, ali ne nužno i s tekućinama.
- Trik bi mogao spriječiti vidljivu plijesni, ali neće spriječiti stvaranje kvasca i nekih bakterija da rastu. Kvasci mogu rasti s ili bez zraka i mnogi proizvode ugljični dioksid - to je ono što stvara mjehuriće u pivu i pjenušcima, rekla je.
- Komercijalno prerađena (obično kuhana) hrana u staklenkama ili limenkama stabilna je na sobnoj temperaturi do otvaranja jer su zatvorene tako da mikroorganizmi ne mogu unutra. Kada ih otvorimo, izlažemo sadržaj okolišu i svim mikrobi koji su na ili oko nas.
Cathy preporučuje da smanjite vrijeme koje staklenke stoje otvorene na stolu i svaki put koristite čistu žlicu jer će to smanjiti mogućnost da mikrobi dospiju u vašu zimnicu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....