ŠTO JE PREVIŠE, PREVIŠE JE

Muškarca iz Zagreba šokirale procjene za renovaciju kupaonice od 10 kvadrata: "To je valjda cijena za pločice od 24-karatnog zlata?!"

 ACORN 1/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

Na renovaciju stambenog prostora vlasnici se odlučuju iz raznih razloga, ali zajednički je nazivnik uvijek poboljšanje standarda stanovanja. Prostorije poput kupaonice i kuhinje najčešći su ‘kandidati‘ za renovaciju, najčešće zbog zamijene dotrajalih ili neadekvatnih instalacija, a zatim i iz praktičnih razloga poput zamijene kade prostorom za tuširanje ili promjene starih pločica.

Kad se ukaže potreba za renovacijom, praksa pokazuje da valja posegnuti duboko u novčanik. Ako ste vješti s alatima i voljni učiti nove stvari preko YouTubea, mogli biste zaštedjeti puno novca. Ako, s druge strane, nemate vremena ni volje baviti se građevinskim radovima, cijena bi mogla ‘odletjeti u nebo‘. Prema pisanju portala ZagrebInfo, jedan je korisnik u Facebook grupi ‘Tražim majstora Zagreb‘ upitao ostale korisnike grupe za informaciju o okvirnoj cijeni troškova renovacije kupaonice od 10 kvadratnih metara i dobio hrpu različitih odgovora.

image
EDUARD GORIčEV/PANTHERMEDIA/PROFIMEDIA

‘Molim okviran iznos troškova za renovaciju kupaone od otprilike 10 kvadrata. Dakle, cijevi, standardne sanitarije i pločice. Lokacija Zagreb. Zahvaljujem‘, napisao je, a njegov je upit izazvao lavinu komentara.

‘Naša kupaonica, dimenzija 190×160 cm, koštala je oko 5,000 eura”, komentirao je jedan korisnik, a drugi je dodao: “Ja sam svoju kupaonicu renovirao ovog ljeta. Ako nećete sami raditi, bogme će to biti lijepa svota novaca‘. Komentari su se nastavili nizati: ‘Tisuću eura kvadrat su nama računali‘, ‘Meni su naši dečki iz Zagreba došli u Graz i napravili sve u kupaonici za 6,000 eura s materijalom”, “Vjerojatno 6,000 eura ako ćete sve sami raditi, ja sam platio za kupaonu od 12 kvadrata 5,000 eura, s rabatom od 20 posto na materijal‘.

image
PANCAKE PICTURES/IMAGESOURCE/PROFIMEDIA

‘Kupaonice do 5 kvadrata ispadnu s materijalom, sanitarijama i pločicama između 1,500 i 2,000 eura po kvadratu, a na kupaonicama većim od 5 kvadrata cijena po kvadratu pada jer je gotovo ista cijena vodovodnih i električnih instalacija. Odnosno, imate isti broj izvoda bez obzira na kvadraturu. Ali imate više pločica i pripremnih radova. Po slobodnoj procjeni, rekla bih otprilike 15,000 eura za ključ u ruke, ali za detaljnu cijenu treba izaći na teren‘, napisala je jedna komentatorica.

‘Moj je arhitekt na jednu adaptaciju izbacio iznos oko 15,000 eura, kupaonice vrijede od 7,000 do 25,000 eura, standardna izvedba, da, da...‘, ‘Mi smo platili 6,000 eura (električar, vodoinstalater, keramičar, sanitarije i pločice) za kupaonicu od 5 kvadrata‘. ‘Ispod peteroznamenkaste brojke teško. To je 10 kvadrata poda, znači da ima otprilike 28 kvadrata zidova… Ako je visina 2 metra, vjerujem da je cijena od 10,000 do 12,000 eura za takvu kupaonicu‘, komentirali su korisnici grupe.

image
FOTODROBIK/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

Brojne su građane zgranuli takvi iznosi: ‘Bolesno koliko su narasle cijene, to je prije 7-8 godina bila cijena u kunama… Stvarno bolesno…‘, ‘Vi kao da ste u Njemačkoj i mislite da ljudi imaju plaću od 2,000 do 5,000 eura i imaju svoje kuće i stanove, pa da ih gulite. Sramota. Čuj, cijena 10,000 eura za 10 kvadrata renovacije! Pa što lijepiš, zlatne pločice, 24-karatno zlato ili što?!‘. Jedan je korisnik ponudio i praktičan savjet: ‘Čitam i ne vjerujem svojim očima... Predlažem da za 6,7 tisuća eura kupite gotovu vikendicu na Dunavu i uživate‘.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. listopad 2024 07:26