NEĆE SE VIŠE VRAĆATI

Najezda smrdljivih martina u našim domovima: jedino ovako ćete ih se zauvijek riješiti

 PETRA RICHLI/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Smrdljivi martin je neprijatelji vrijedan uzrujavanja - bilo da padne sa stropa, šeta negdje u blizini vas ili ostavi svoj oštar miris. Ovih dana ima ih jako puno, stalno ih nalazimo u svojim domovima i gubimo živce. Što napraviti? Idemo od početka.

Zašto smrdljivi martin smrdi?

Smrdljivi martin ne smrdi stalno. Jedini put kada ćete ga namirisati je kada se osjeća ugroženo ili doživi preranu smrt tako što ga zgnječite. Taj oštar miris dio je njihove obrane od grabežljivaca, poput ptica i ljudi. Smrdljiva kemikalija dolazi iz žlijezde u njihovom abdomenu, a neke vrste smrdljivih stjenica mogu raspršiti kemikaliju nekoliko centimetara.

Kako možete pomoći sebi i udaljiti ih od svoga doma? Evo 4 korisna načina.

1. Na prozore postavite mreže ili komarnike koji će spriječiti njihov ulazak u vaš dom

2. Napravite prirodni sprej protiv ovih insekata. Sve što trebate učiniti je pomiješati četiri žlice češnjaka u prahu u 16 žlica vode. Drugi način je da zgnječite 4 češnja češnjaka u pola litre vode, te smjesu ostavite da odstoji 24 sata. Nakon toga vodu s češnjakom ulijte u bočicu s raspršivačem i poprskajte prozore i vrata, kao i ostala mjesta gdje ovi insekti ulaze. Miris češnjaka tjera smrdljive martine.

3. Umjesto češnjaka možete koristiti i eterično ulje mente. Ovo ulje pomiješajte s vodom kako bi miris bio intenzivniji pa pošpricajte ista mjesta kao i kod prskalice od češnjaka.

4. Ljuta papričica u spreju vrlo je učinkovita protiv smrdljivih martina. Za njega su vam potrebne 3 jako ljute papričice, 3 češnja češnjaka, 1 glavica luka i 300 ml sapunice. U sapunicu dodajte nasjeckani luk i nasjeckanu papriku, a zatim pokrijte krpom i ostavite da stoji preko noći. Sljedeći dan smjesu procijedite, pa ulijte u bočicu s raspršivačem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. listopad 2024 14:35