Ljudi se sve više odlučuju koristiti kuhinjske uređaje koji troše manje energije za kuhanje svojih obroka. Što ne čudi, s obzirom na to da možete smanjiti mjesečne račune za potrošenu energiju.
Stručnjaci su usporedili pet različitih aparata za kuhanje, kako bi pomogli onima koji žele uštedjeti novac u kuhinji.
Uređaji koji su međusobno uspoređivani su: friteza, sporo kuhalo, ekspres lonac, pećnica i mikrovalna pećnica. Svaki od ovih uređaja ima svoju svrhu i funkciju pa je dobro znati ove usporedbe prilikom planiranja obroka.
1. Sporo kuhalo - Energetski najučinkovitiji kuhinjski aparat
Spora kuhala su električni uređaji koji se uključe u struju te na laganoj temperaturi duže vremena kuhaju obrok. Kuhala za sporo kuhanje izvrsna su za pripremu složenaca, gulaša, jela od tjestenine, juha, pečenog mesa i curryja, na primjer.
Prema istraživanju, ljudi mogu uštedjeti mnogo novca na svojim godišnjim računima za energiju ako se odluče koristiti sporo kuhalo za kuhanje svojih obroka. Za razliku od ekspres lonca koji pomaže hranu spremiti brže, sporo kuhalo je potpuno suprotno, treba mu duže od uobičajenog kuhanja da biste spremili ručak.
Naime, petosatno korištenje sporog kuhala je jeftinije od uključivanja pećnice na pola sata.
Glavna prednost je priprema namirnica prije odlaska na posao ili drugu aktivnost, kako bi obrok bio gotov kada se vratite. Većina ih je prilično velika, tako da možete kuhati veće količine hrane.
Razlikuju se prema cijenama, kao i prema funkcijama koje nude. Ako vam ne treba multifunkcionalni uređaj možete izabrati osnovno sporo kuhala s nekoliko opcija, te će ono zadovoljiti vaše potrebe.
2. Ekspres lonac
Ekspres lonac za kuhanje hrane koristi vodu i paru pod visokim pritiskom, troši 70 posto manje energije od običnih lonca za umake te dobro zadržava hranjive tvari.
Prema riječima stručnjaka, njihova je prednost u odnosu na spora kuhala u tome što je potrebno puno manje vremena za kuhanje jela.
3. Mikrovalna pećnica
Mikrovalne pećnice nisu toliko svestrane kao drugi uređaji za kuhanje i uglavnom se koriste za podgrijavanje i odmrzavanje. Međutim, još uvijek ih možete koristiti za neke vrste kuharskih poslova, na primjer, topljenje maslaca i čokolade, omekšavanje luka i kuhanje povrća na pari.
Kuhanje krumpira s ljuskom u mikrovalnoj pećnici traje oko osam do deset minuta, dok bi za kuhanje u pećnici trebalo oko sat vremena.
4. Friteza na vrući zrak
Fritezama na vrući zrak je porasla popularnost jer brže kuhaju hranu, koriste manje energije od pećnica i zahtijevaju malo ili nimalo ulja za kuhanje hrane, što znači da mogu biti zdrava alternativa tavi.
Također su dobri za kuhanje malih porcija jer ne morate zagrijavati cijelu pećnicu, ali ako želite kuhati u serijama, to može potrajati puno duže.
5. Pećnica
Tradicionalne pećnice su "najmanje energetski učinkovita" metoda kuhanja, ovisno o veličini pećnice.
Zbog svoje veličine potrebno im je puno vremena i energije da zagriju cijeli prostor, zbog čega se mnogi odlučuju za korištenje drugih uređaja.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....