OVO JE SJAJNO!

Ne bacajte iskorištene kapsule kave, mogu vam itekako koristiti: Držite ih na dohvat ruke, iznenadit ćete se koliko možete uštedjeti

 4FR/GETTY IMAGES

Čak i ako ste jedini kavopija u kući koji koristi Nespresso ili Dolce Gusto uređaj za kavu, jedna dnevna kava osigurava 365 kapsula svake godine. Ako vaše kućanstvo popije koju šalicu više brojka će se za čas umnožiti. Ove male doze kofeina iznimno su prikladne za sve koji trebaju brz i ukusan poticaj kofeina ujutro, teško ih je ne voljeti. Međutim, također je teško ne uzeti u obzir broj kapsula koji svaki tjedan bacamo. Srećom, postoji nekoliko kreativnih načina za njihovu prenamjenu, uključujući neke genijalne načine za ponovnu upotrebu.

image
LANGOTASTIC/GETTY IMAGES

Ne samo da možete uzeti nešto što već svakodnevno koristite i stvoriti nešto novo s njima, nego ćete također pomoći okolišu. Iako ih reklamiraju kao reciklirajuće, postoje neke rasprave o tome jesu li one doista takve. Neki tvrde da su prava ekološka noćna mora. Čak i ako se radi o plastici br. 5, koja se lakše reciklira od plastike br. 7, i dalje će sadržavati druge materijale ugrađene u proizvod, da ne spominjemo talog kave — veliki zagađivač za tržište plastike.

Ali ne brinite; ne morate prestati koristiti svoj voljeni aparat za kavu. Donosimo nekoliko pametnih načina za ponovnu upotrebu kapsula za kavu u kući i vrtu.

image
KUPICOO/GETTY IMAGES

Dodajte talog kave u vrt

Korištenje taloga kave učinkovit je način za držanje puževa podalje od vašeg vrta. Budući da ova ljigava stvorenja vole vlagu, najbolje je pustiti da se talog potpuno osuši prije nanošenja. Dok neki ljudi kažu da njihove biljke vole bacanje taloga kave u tlo, drugi stručnjaci tvrde da nanošenje taloga izravno na tlo može oštetiti neke vrste. Stoga je najbolje ili nanijeti lagani sloj ili dodati zemlju po obodu vaših biljaka ili vrta. Zemljište će odvratiti puževe, prisiljavajući ih da hranu pronađu drugdje.

Dodajte talog u svoju kantu za kompost

Dušik je jedan od najvažnijih hranjivih tvari koje biljke trebaju za rast i napredovanje, zbog čega je pravilna gnojidba ključna. Talog kave bogat je ovim vitalnim nutrijentom, pa može biti koristan kada se doda vašem kompostu. Međutim, dobrog je previše i ne želite pretjerati. Državno sveučilište Oregon preporučuje korištenje samo količine od 20 % taloga kave u vašem kompostu kako biste mu dali malo hranjivih tvari, a istovremeno ga zadržali unutar sigurnog raspona za biljke.

@sourdough_sophie Used K-cups for seed starting. I know, I know. They’re bad for the environment but they’re here and you can recycle them. I’m pretty sure we’re all using something someone else would never use. Let’s be kind and do our part. #recycle #seedstarting #greenearth #plant #grow #growyourown ♬ original sound - sourdough_sophie

Koristite čašice za početak klijanja sjemena

Postoji nekoliko prednosti sijanja sjemena umjesto kupnje biljaka. Isplativije je, a mogućnosti su gotovo beskrajne kada se radi o sortama koje možete izabrati. Da biste dobili još više za svoj novac, razmislite o korištenju kapsula kave kao posude za sjemenke. Ne samo da su savršene veličine, nego i korištene kapsule već imaju otvor za drenažu na dnu. Budući da su plastične, možete upotrijebiti flomaster da ih označite i olakšate prepoznavanje svojih sadnica.

Napravite svjetiljke u nizu

Uz dovoljno sakupljenih kapsula kave, možete napraviti preslatke svjetiljke od lampica za božićno drvce. Možete odabrati jednu ili više boja ili ih oslikati za još bolji efekt. Upotrijebite svoje nove osvijetljene niti da dodate ugođaj svojoj terasi ili da oživite blagdanski dekor ili kao zabavan novi ukras dječje sobe. Kao bonus, mališani će vam rado pomagati u ovom projektu.

Organizirajte svoj radni stol

Pronalaženje predmeta za organiziranje vašeg stola može biti teško, pogotovo ako se često koristi. Uz toliko malih predmeta kao što su pričvrsnice, spajalice i više, trebat će vam puno spremnika da ih razdvojite. Kapsule su savršene veličine za smještaj ovih sićušnih predmeta, a istovremeno ih drže uvijek dostupnima. Lijepo stanu u ladicu ili možete koristiti držač za kapsule kave kako bi sve bilo lijepo posloženo i ne smetalo vam na stolu.

Ponovno ih upotrijebite za pripremu kave

Razgovarali smo o utjecaju bacanja kapsula kave na okoliš, ali jeste li znali da ih možete koristiti više puta? Trebat će nekoliko dodatnih koraka, ali dobro će doći bilo da pokušavate smanjiti upotrebu plastike ili ako ste u škripcu i ponestaje vam novih kapsula. Zagrabite talog iz sedam iskorištenih kapsula, ponovno ih napunite kavom i bit ćete spremni za tjedan koji je pred vama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. listopad 2024 17:12