Više nego poželjno

Ne ovisite o nikome. Ova sredstva za čišćenje možete sami napraviti. Tko zna što nas čeka

 Shutterstock
Osim što su zdravija i ne zagađuju okoliš, ekološka sredstva puno su povoljnija i možete ih sami napraviti

Stoga kada krećete u šoping, nabavite alkoholni ocat, limun, sodu bikarbonu i eterično ulje čajevca, lavande i kadulje.

ŠTO VAM JE POTREBNO?

Soda bikarbona, bijeli alkoholni ocat, jedno ili više antibakterijskih i antivirusnih eteričnih ulja (čajevac, lavanda, kadulja, eukaliptus globulus, ružmarin cineol, paprena metvica), limun i voda. Sredstva miješajte u bočici, prskalici i većoj posudi, a potrebne su vam i rukavice, krpa i žica za pranje posuđa.

• UNIVERZALNO SREDSTVO ZA SVE POVRŠINE OSIM MRAMORA I DRVENIH POVRŠINA

Univerzalno sredstvo za pranje skoro svih površina (osim mramora i starog drveta) mješavina je bijelog octa, eteričnih ulja i vode. Na dno posude s prskalicom stavite 1/5 octa, ukupno 30 kapi eteričnog ulja čajevca, lavande i kadulje, malo sredstva za pranje suđa i nadopunite vodom. S tom mješavinom mogu se prati sve površine u kući! Ako koristite eterična ulja u mješavini za čišćenje, onda je bocu potrebno dobro promućkati prije svake upotrebe kako bi se ulje homogeniziralo. Možete dodati bilo koje eterično ulje - limun je odličan zbog osvježavajućeg mirisa, ali i zato što rastvara masnoću, isto kao i eterična ulja lavande, čajevca, kadulje i klinčića. Svoju mješavinu možete čuvati čvrsto zatvorenu pola godine.

• SREDSTVO ZA UKLANJANJE MASNOĆE I KAMENCA (PASTA SA SODOM BIKARBONOM)

Za čišćenje kuhinjskih uređaja i sanitarija potrebna je pasta sa sodom bikarbonom, koja je abrazivno sredstvo za čišćenje pa se može koristiti za sve površine koje trebaju tu vrstu čišćenja. U veću posudu izlijte ocat, koji je odličan dezinficijens, i malo po malo dodajte sodu bikarbonu. Količina koja vam je potrebna ovisi o zapuštenosti uređaja - što ima više nakupina masnoće ili kamenca, potrebno je više sode bikarbone i octa u omjeru 50:50. Sastojke miješajte dok se ne stvori pasta. Na površine koje ćete čistiti smjesu nanesite spužvicom te žicom uklanjajte prljavštinu.

Ocat možete zamijeniti limunom. Ima sličan efekt kao i ocat, ali je skuplji, a preporučuje ga se koristiti jedino ako ne podnosite miris octa. No, ocat ispari nakon sat vremena te se više ne osjeti. Mješavinu možete čuvati čvrsto zatvorenu par mjeseci.

• OSVJEŽIVAČ ZRAKA

U staklenu bočicu s prskalicom ulijte par kapi alkohola koji će razgraditi eterično ulje, najviše 30 kapi različitih eteričnih ulja (lavanda, čajevac, kadulja, klinčić, dakle ona koja imaju najjača antibakterijska svojstva, citrusna eterična ulja, koja djeca obožavaju, ili pak ružmarin, cedar, eukaliptus, koja domu daju specifičan miris) te vodu. Ako umjesto alkohola koristite samo vodu, dobro protresite bočicu. Koristite samo bijeli alkoholni ocat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. rujan 2024 01:03