sigurnost je važna

Nećete vjerovati, ali ovo mjesto je najbolje za sakriti se kada krenu ljetni pljuskovi i grmljavine

 MATIJA DJANJESIC/CROPIX

Ljetni, grmljavinski pljuskovi česta su pojava. Ljeto, iako uglavnom sparno i vruće, obiluje i strelovitim pljuskovima koji su obično popraćeni munjama i grmljavinom. Takvo (ne)vrijeme dovodi u pitanje sigurnost ljudi.

Ali jedno mjesto koje je dostupno mnogima od nas pokazalo se najboljim bijegom od grmljavinske oluje. To su automobili. Oni, naime, rade po principu Faradayeva kaveza, što bi značilo zaštitu od električnog polja i time omogućilo pražnjenje oko putnika. Iako je ovo jedan od sigurnih načina za bijeg od vremenskih nepogoda, ipak postoje smjernice koje se preporučuju vozačima. U slučaju da ipak dođe do udara groma, ne brinite! Automobil će pretrpjeti samo manja oštećenja koja je vrlo lako popraviti. Postavlja se pitanje možete li se i u kabrioletu zaštititi od udara groma. Odgovor je da – možete! Potrebno je samo zatvoriti krov.

Za sve ovo postoji jednostavno objašnjenje, u svakom krovu postoje metalne šipke i lukovi koji su napravljeni od metala i tako provode struju u zemlju. Vjetrobranska stakla, krovni mehanizam i sigurnosni okvir čine sve to. Tako je i nakon laboratorijskog pregleda konstatirano da postoje tek manji tragovi opeklina koji se vide na krovu kabrioleta, ali nije bilo opasnosti za lutke koje su bile putnice u kabrioletu, prenosi Alo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. srpanj 2024 22:32