DUŽE ĆE TRAJATI

Nemojte nikada zamatati sir u plastičnu foliju kako bi ga sačuvali, nego ga stavite u ovo

 /SHUTTERSTOCK

Prosječna osoba svake godine pojede otprilike 10 kg sira, ali uvijek postoji pitanje kako možemo biti sigurni da dobivamo i izvlačimo najbolje i najviše iz ove mliječne delicije? Kako biste bili sigurni da ga ispravno čuvate slijedite savjete u nastavku, piše DailyWrap.

Sir se najbolje čuva kada je zamotan u voštani papir. Time se postiže prava ravnoteža između sprječavanja isušivanja sira i nakupljanja previše vlage. Prozirna folija ima tendenciju zadržavanja vlage, što može potaknuti rast plijesni na površini sira. Umjesto toga isprobajte voštani papir.

Lagano umotajte plave sireve, koji mogu postati tečniji dok sazrijevaju, u sloj aluminijske folije preko voštanog papira kako biste spriječili curenje.

Možda niste znali, ali ne moraju se svi sirevi držati u hladnjaku. Stručnjaci savjetuju da se tvrdi sirevi mogu čuvati u bilo kojoj hladnoj prostoriji sa stalnom temperaturom od 8-15°C, dok meki i plavi sirevi trebaju biti u hladnjaku na temperaturi od 5-8°C. Provjerite temperaturu u svom hladnjaku ili prostoriji za koju mislite da bi mogla biti prikladna za čuvanje sira. Otprilike sat vremena prije posluživanja izvadite sir iz hladnjaka ili hladne prostorije i ostavite ga na normalnoj sobnoj temperaturi između 18-23°C.

Sir voli blago vlažnu okolinu. Zbog toga je ladica za salatu najbolje mjesto u hladnjaku za njegovo čuvanje jer zadržava dovoljno vlage. Kako biste spriječili prijenos bakterija s jedne namirnice na drugu, najbolje je salatu i povrće držati na drugoj polici ili u posebnoj posudi za salatu, ako ih hladnjak ima više.

Sir se najbolje skladišti kada je cijeli. To znači da je najbolje kupiti cijeli sir, ako je moguće – iako će se čak i zagriženi obožavatelji možda mučiti s cijelim Cheddarom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. prosinac 2024 23:23