NIJE OCAT NI SODA

Nema svestranijeg, boljeg i jeftinijeg sredstva za dom i čišćenje od ovoga, čisti sve od poda do stropa

 /SHUTTERSTOCK

Trebate nešto očistiti ili dezinficirati kod kuće brzo i učinkovito? Rješenje vjerojatno već imate pri ruci, ali to čak ni ne znate. Sljedeći put kad budete u škripcu (ili čak i ako niste), ta pouzdana boca vodikovog peroksida može biti sve što vam treba da obavite posao, piše Real Simple.

Vodikov peroksid je kemijski spoj vodika i kisika (H2O2). To je prirodni dezinficijens. Postoje mnoge upotrebe vodikovog peroksida s kojima ste vjerojatno upoznati i druge koje bi vas mogle iznenaditi. Ovo su najčešći načini korištenja vodikovog peroksida u kući.

Za čišćenje posjekotina

Vaša je mama vjerojatno koristila vodikov peroksid za čišćenje posjekotina kad ste bili dijete. Bila je u pravu! Izvrstan je za ispiranje prljavštine (kao kad ste pali s bicikla i oderali koljeno) i sasušene krvi. Iako je otopina korisna za prvu pomoć, vodikov peroksid ne bi se trebao koristiti za redovito čišćenje rane. Prije svega, ne ubija sve vrste bakterija. I drugo, također ubija fibroblaste, tkivo koje vaše tijelo koristi za samoozdravljenje.

image
CURTSEYES/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA/CURTSEYES/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

Kao dezinficijens

Vodikov peroksid odličan je način za dezinfekciju vašeg doma. Koristite ga za čišćenje prljavih spužvi za posuđe, kuhinjskih ručnika, krpa i WC četki. Također je koristan za čišćenje predmeta u bolesničkim sobama kao što su toplomjeri i noćne posude.

Pošpricajte malo vodikovog peroksida izravno na predmete, ostavite jedno vrijeme i ponovite. Ako je nešto jako prljavo, može se namočiti.

Iako se vodikov peroksid može koristiti za čišćenje mnogih stvari, najbolje ga je miješati samo s vodom. Kombiniranje otopine s amonijakom, klornim izbjeljivačem ili octom u zatvorenoj posudi može uzrokovati stvaranje nesigurnih plinova.

image
NIKOLAENKO VIACHESLAV/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA/NIKOLAENKO VIACHESLAV/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

U kupaonici

Vodikov peroksid također je koristan za čišćenje higijenskih predmeta poput četkica za zube, spužvi, dezinficira uređaje za čišćenje lica, četke za brijanje i pribora za šminku za višekratnu upotrebu.

Za čišćenje posuđa

Izgleda li vam posuđe prljavo? Dodajte dvije žlice vodikovog peroksida u svoj tekući deterdžent za suđe za dodatno pojačanje čišćenja. Također može ukloniti tvrdokornu prljavštinu i mrlje od hrane s posuđa. Samo pomiješajte sa sodom bikarbonom i sve odmah istrljajte.

Za čišćenje vašeg hladnjaka

U unutrašnjosti hladnjaka mogu se nalaziti bakterije, ali korištenje kemijskih proizvoda za čišćenje unutar vašeg hladnjaka također nije idealno. Samo stavite malo netoksičnog vodikovog peroksida na papirnati ručnik, krpu ili spužvu i upotrijebite to za čišćenje polica, zidova itd.

Za čišćenje vašeg tuša

Borite se s plijesni? Vodikov peroksid je odlično sredstvo protiv gljivica. Samo ulijte malo u praznu bocu s raspršivačem, poprskajte i obrišite. Možete čak držati bočicu pod tušem i brzo raspršiti jednom dnevno. Zamijenite otopinu kada vodikov peroksid više ne stvara mjehuriće u kontaktu s metalom.

Za izbjeljivanje fuga

Izgledaju li vaše fuge prljavo? Umočite staru četkicu za zube u vodikov peroksid i istrljajte - odmah će izbijeliti!

image
/SHUTTERSTOCK

Za pranje rublja

Izgledaju li vaši bijeli ručnici i odjeća pomalo prljavo ovih dana? Ili mirišu manje ugodno? Vodikov peroksid u pomoć! Samo dodajte jednu šalicu 3-postotne otopine vodikovog peroksida (to je vjerojatno ona vrsta koju već imate, ali još jednom provjerite) u svoju perilicu prije dodavanja odjeće i vode.

Vodikov peroksid čini izvrsnu zamjenu za izbjeljivač, osobito u krajnjem slučaju. Samo prvo isprobajte tkanine ili ga koristite samo na bijelom rublju, jer može ostaviti mrlje na tamnim tkaninama. Vodikov peroksid je također ekološki prihvatljiviji proizvod od izbjeljivača, tako da se možete osjećati dobro kada ga koristite.

Međutim, ne morate istovremeno koristiti vodikov peroksid i izbjeljivač. Natrijev hipoklorit u klorovom izbjeljivaču će nadjačati vodikov peroksid, pretvarajući ga u biti u vodu. Tako vaša odjeća neće biti ništa čišća.

Za čišćenje vaše perilice rublja

Perilice rublja, osobito visokoučinkovite perilice rublja s prednjim punjenjem, mogu razviti neugodne mirise. To dolazi od plijesni koja raste od viška ostataka omekšivača i deterdženta. Svi smo mi krivi što ponekad koristimo malo previše deterdženta.

Dodajte dvije šalice vodikovog peroksida u prazan bubanj perilice. Zatim pokrenite ciklus tople vode. To bi trebalo biti učinjeno mjesečno, posebno ako je vrijeme vlažno. Korištenje vodikovog peroksida također je daleko jeftinije od kupnje proizvoda koji su posebno formulirani za čišćenje vaše perilice rublja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. listopad 2024 14:05