višestruka primjena

Nije ni soda bikarbona, a nije ni ocat: ovaj proizvod košta samo 5 eura, a s njime možete očistiti skoro sve u stanu

 /SHUTTERSTOCK

Sigurni smo da ovaj proizvod iz ljekarne, mnogi od vas već imaju doma, a da pritom nemaju pojma koliko je koristan i što se sve s njim može. Hidrogen se oduvijek smatra potpuno sigurnim i prirodnim antiseptikom, a samo jedna boca hidrogena može biti puno korisnija nego što mislite. Hidrogen peroksid nije toksičan, a za upotrebu u kućanstvu kupuje se tripostotna otopina, dakle 97 posto sadržaja je voda. A cijena? Na većini prodajnih mjesta na kojima smo mi gledali košta oko 5 eura.

Kako ga iskoristiti da vaš dom zablista kao nikada prije? Evo nekih načina:

1. Ogledalo bez mrlja

Kad vam ponestane sredstva za čišćenje stakla, upotrijebite hidrogen. Uzmite papirnati ručnik, poprskajte ga s tri posto vodikovog peroksida i izribajte ogledalo. Uklonit će sve mrlje, pa i one najtvrdokornije, a ogledalo će zasjati kao novo.

image
/SHUTTERSTOCK

2.Izbijelite ​​požutjelo rublje

Bijele krpe, stolnjaci, čarape i majice s vremenom poprime žućkastu boju. Vratite im bjelinu i sjaj tako da umjesto izbjeljivača za tkanine ulijete pola šalice hidrogena u ciklus ispiranja perilice rublja. Dobit ćete isti učinak za manje novca.

image
BRIZMAKER/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

3. Uklanja plijesan

Vodik ubija bakterije, ali također uklanja gljivice poput plijesni. Zato zgrabite bocu hidrogena i poprskajte svoju kupaonicu, podove, zidove, pa čak i zavjesu za tuširanje.

image
Press

4. Osvježite spužvice

Kuhinjske spužve nakon dužeg korištenja poprimaju neugodan miris i mijenjaju boju. Hidrogen se smatra jednim od najsigurnijih sredstava za dezinfekciju. Namočite spužve u mješavinu jednakih količina hidrogena i vode, ostavite ih da malo odstoje, a zatim ih isperite vodom. Ako nakon toga ostane neugodan miris, vrijeme je da ih bacite.

image
/SHUTTERSTOCK

5. Očistite hladnjak

Kada pospremate hladnjak, izvadite svu hranu iz njega, pa pošpricajte hidrogenom. Ostavite da djeluje 15 do 20 minuta, zatim obrišite čistom spužvom. Lako ćete ukloniti mrlje, a nestat će i neugodni mirisi. Isto možete učiniti i s perilicom posuđa.

image
DEPOSITPHOTOS/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. rujan 2024 13:19