SPECIFIČAN RAZLOG

Nikada ne čuvajte cijele glavice češnjaka u hladnjaku, umjesto toga slijedite metodu ove stručnjakinje

 /SHUTTERSTOCK

Češnjak, svestrana namirnica intenzivna okusa i mirisa, ima važnu ulogu u pripremi mnogih jela, a kaže se da je zdrav i ljekovit. No, kako bi ostao svjež do šest mjeseci, ključno je njegovo pravilno skladištenje. Vlatka Lane, stručnjakinja iz britanske tvrtke za skladištenje Space Station rekla je za Express.co.uk da čuvanje češnjaka ovisi o njegovom obliku, pri čemu je naglasila kako cijele lukovice nikad ne bi trebalo držati u hladnjaku iz jednog specifičnog razloga.

Naime, lukovice treba držati netaknutima i u njihovoj ljusci jer njihovo rastavljanje ubrzava sušenje i smanjuje rok trajanja. Cijeli, neoguljeni češnjak preporučuje se stoga držati na hladnom i suhom mjestu s dobrom cirkulacijom zraka, poput smočnice ili ormarića, ali ne u plastičnim vrećicama koje zadržavaju vlagu. Hlađenje treba izbjegavati jer hladnoća može uzrokovati klijanje i gorčinu.

No, ako je češnjak već oguljen ili nasjeckan, hladnjak je najbolja opcija, i to u plastičnoj foliji ili hermetički zatvorenoj posudi. Nasjeckani češnjak treba iskoristiti u roku od tri dana, jer može promijeniti boju kada se pokvari.

Za dugoročno skladištenje, češnjak se može zamrznuti do 12 mjeseci. Oguljene češnje potrebno je raširiti po limu za pečenje kako bi se zamrznuli pojedinačno prije nego ih prebacite u plastičnu vrećicu, dok se nasjeckani češnjak može, primjerice, zamrznuti u posudama za led, uz dodatak male količine vode. To ga čini jednostavnim za izravno dodavanje jelima kad je potrebno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 05:24