istraživanje

Niste ni svjesni koliko bakterija sadrži spužvica za pranje posuđa: ovim trikom ćete ukloniti 99 posto štetnih mikroorganizama koji štete vašem zdravlju

 /SHUTTERSTOCK

Ako nemate perilicu u kojoj svakodnevno perete svoje prljavo posuđe, onda ste u onoj grupi ljudi koji su još uvijek osuđeni na - ručno pranje posuđa. I dok je mnogima to svojevrsni oblik antistresne terapije, drugi se užasavaju kada ispred sebe vide prepun sudoper prljavog posuđa koje čeka da ga se opere. U toj akciji, znamo svi, jako su važne spužvice za pranje posuđa koje čiste tanjure, lonce, pribor za jelo, ali i razne površine u domu – od tanjura na štednjaku, preko polica u hladnjaku, do kuhinjskih ormarića ili sličnih mjesta.

Istraživanje objavljeno u časopisu Scientific Reports pokazalo je da spužvicom za pranje posuđa širimo milijune bakterija po domu. Čak i kada mislite da je spužvica čista, u njoj ima mnogo mikroorganizama koji mogu ugroziti vaše zdravlje i zdravlje ukućana. Isto tako, studija objavljena u Journal of Environmental Health pokazala je da se većina - čak 99 posto - bakterija može ukloniti sa spužve ako se stavi u mikrovalnu pećnicu 90 sekundi pri punoj snazi.

image
/SHUTTERSTOCK

Što treba učiniti?

U mikrovalnu pećnicu smiju se stavljati samo spužve bez metala. Spužva mora biti mokra. Dobro ju namočite prije nego što je stavite u mikrovalnu. Stavljanje mokre spužve na punu snagu na 90 sekundi uklonit će 99 posto bakterija, uključujući E.coli, prema istraživanju objavljenom u Journal of Environmental Health, a koje prenosi Alo. Zatim, pažljivo izvadite spužvicu iz mikrovalne pećnice i ostavite je da se ohladi prije upotrebe jer će biti vrlo vruća i može izazvati opekline.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. rujan 2024 19:44