Zbogom, umoru!

Novi internetski hit protiv nesanice polako osvaja svijet: I okorjeli ‘nespavači‘ usnut će kao nikada prije

 SHUTTERSTOCK
Ako i vi ujutro snoozate do iznemoglosti, isprobajte ovaj novi trend, mogao bi vam promijeniti život!

„Kad ću se naspavati i zašto nikad?“

Sigurno ste posljednjih godina naišli na ovu rečenicu, bilo da su je izgovorili vaši prijatelji ili u obliku neke internetske zezancije. Nimalo nas ne bi čudilo da ona doslovno ocrtava vaš love-hate odnos s krevetom jer, sudeći prema istraživanjima, svaka treća osoba na svijetu pati od nesanice. Još ako tu pridodamo fenomen zvan sleep procrastination, odnosno odgađanje odlaska na počinak kako bismo dobili osjećaj da iskorištavamo „vrijeme za sebe“, situacija ne izgleda baš najbolje.

To posebno teško pada onima koji nisu jutarnji tipovi, već vole potegnuti do minimalno 10. Kad se moraju ustati za posao, postaju mrzovoljni, a najbolji prijatelj u tom trenutku im je gumb za snoozanje. Ako i vi spadate u tu kategoriju, vrijeme je da konačno kažete „dosta je bilo te šarade“ i krenete u promjenu malim koracima.

Na tom putu sigurno će vam biti od pomoći, jer odmoći neće sigurno, sve popularniji trend ispijanja pića prije spavanja. Ne, ne, ne mislimo na alkoholna pića (ni u ludilu!), već na bezalkoholne koktele zvane mocktails kod kojih su baza čajevi, mlijeko i prirodni sokovi. Da ne duljimo, vrijedi ih isprobati jer su prepuni prirodnih sastojaka koji umiruju i opuštaju. Donosimo recepte za najpopularnije, sigurno ćete pronaći neki po vašem guštu!

Lavender Lemonade

Limunada s lavandom bezalkoholna je alternativna popularnom ljetnom piću vodka lemonade. Votka se u ovom slučaju zamjenjuje sušenom lavandom ili sirupom od ove ljekovite biljke, naširoko poznate po umirujućim svojstvima. Zbog toga je odlična za konzumirati prije spavanja, kako bi vas „uljuljkala“ u san.

Osim što pomaže da lakše zaspete, lavanda prema mnogim istraživanjima smanjuje stres, anksioznost, napetost, a time i nesanicu. U kombinaciji s „dobrom, starom“ limunadom maksimalno opušta.

image
SHUTTERSTOCK

Sastojci:

- 240 ml limunade

- 120 ml mineralne gazirane vode

- 1 žličica sušene lavande ili sirup od lavande

- par kriški limuna

Postupak:

Potopite žličicu sušene lavande u limunadu na oko 10-15 minuta. Ako ne možete nabaviti sušenu lavandu, možete iskoristiti i sirup koji se može kupiti u mnogim trgovinama zdrave hrane. Dodajte mineralnu vodu i dobro sve promiješajte. Limunadu servirajte s ledom i s par tankih kriški limuna.

Chamomile Dream

Naše bake su jako dobro znale što rade kada su nam prije spavanja davale čaj od kamilice. Jedna je od najpoznatijih biljaka za opuštanje i poboljšanje kvaliteta sna. Naime, u njoj se nalazi spoj apigenin flavonoid koji se vezuje za određene receptore u mozgu i pomaže u smanjenju anksioznosti, izazivanju sna i opuštanju mišića.

image
SHUTTERSTOCK

Sastojci:

- 250 ml čaja od kamilice, ohlađenog

- žlica meda

- žlica soka od limuna

- malo mineralne gazirane vode

- kriška limuna

Priprema:

U shakeru ili nekoj čvrstoj boci pomiješajte čaj od kamilice, med i limunov sok. Dobro protresite dok se med ne otopi. Procijedite u čašu napunjenu ledom. Prelijte s malo gazirane vode. Lagano promiješajte i ukrasite kriškom limuna.

OKVIR

Odjeni omiljenu pidžamu i zaradi 1000 eura na poslu iz snova!

Kokteli za spavanje za koje smo vam otkrili recepte nisu tu bez razloga. Osim što su neopisivo ukusni, mogu vas pripremiti za nezaboravno iskustvo. Ako vas stalno nazivaju spavalicom, sada im možete dokazati da u tome nema ništa loše, već upravo suprotno – možete biti i nagrađeni. Naime, Dormeo® je u potrazi za najboljim snoozerom u Hrvatskoj, entuzijastom koji bi proveo cijeli radni dan, veličanstvenih osam sati, spavajući i dokazao da se uz Dormeo® vrhunske proizvode može dobro spavati bilo gdje. I da ne bude zablude, ovo je zaista posao na kojem možete zaraditi 1000 eura!

Kako izgleda vaš radni dan?

Odjenite omiljenu pidžamu, udobno se smjestite u luksuzni Dormeo® krevet i odlutajte u zemlju snova. Kad se probudite, ispod jastuka ćete naći 1000 eura.

Kako se prijaviti?

Vrlo jednostavno, baš kao pritisak na gumb za snoozanje. Samo ispunite kratki obrazac i u utrci ste. Prijave traju do 9. rujna 2024., a možete se prijaviti na ovom linku.

Slatki snovi!

image
DORMEO®

Hot Toddy

Takozvani „vrući Toddy“ izvorno se pije s viskijem, ali prije spavanja svakako je bolja bezalkoholna varijanta. Iznimno je popularan u Americi, ali i Irskoj. Američki književnik Mark Twain svake ga je večeri pio prije odlaska u krevet. Inače, vjeruje se da „vrući Toddy“ pomaže kod prehlada pa i to valja imati na pameti kada nastupe hladni dani.

image
SHUTTERSTOCK

Sastojci:

- 250 ml vruće vode (ili biljnog čaja poput kamilice)

- 1 žlica meda (po želji)

- 1 žlica svježeg limunovog soka

- 1 štapić cimeta (ili 1/4 žličice mljevenog cimeta)

- 2-3 kriške svježeg đumbira

- 1 zvjezdasti anis

- kriška limuna za ukrašavanje

Priprema:

Zagrijte vodu ili pripremite biljni čaj po želji. U šalicu dodajte med, limunov sok, štapić cimeta i kriške svježeg đumbira. Dobro promiješajte da se med rastopi. Ostavite napitak da odstoji nekoliko minuta kako bi se svi sastojci sjedinili. Dodajte zvjezdasti anis za aromu, a napitak ukrasite kriškom limuna. Uživajte u Hot Toddyju dok je još topao.

Sleepy Sangria

Kada dođu u Španjolsku, ljubitelji vina ne mogu odoljeti sangriji, tradicionalnom španjolskom napitku od vina, voća i često likera ili soka. Ime je dobila po španjolskoj riječi sangre koja znači „krv“ i to zbog tamnocrvene boje. Kombinacija vina i voća daje poseban okus i slatkoću ovom piću, ali varijanta za „prije spavanja“ je jednako ukusna.

image
SHUTTERSTOCK

Sastojci:

- 240 ml kuhanog biljnog čaja (idealna je mješavina kamilice ili bobičastog voća)

- 120 ml soka od brusnice

- 120 ml soka od jabuke

- narezane naranče, jabuke i bobičasto voće za ukras

Priprema:

Pomiješajte kuhani čaj, sok od brusnice i sok od jabuke u vrču. Ohladite napitak u hladnjaku najmanje sat vremena. Ovaj mocktail najbolji je ako se posluži u čaši napunjenoj ledom. Na vrh možete staviti ostatak narezanog voća.

Golden Milk

„Zlatno mlijeko“ ili golden milk tradicionalni je ajurvedski napitak, poznat po zdravstvenim koristima i umirujućim svojstvima. Njegov glavni sastojak je kurkuma koju obično koristimo kao začin u kulinarstvu, a mnoga istraživanja su pokazala da ovaj začin ima snažna protuupalna svojstva. „Zlatno mlijeko“ je savršen napitak za kraj dana jer njegovi sastojci smiruju organizam i pomažu tijelu da se pripremi za oporavak tijekom noći.

image
SHUTTERSTOCK

Sastojci:

- 1 šalica nezaslađenog bademovog mlijeka (ili nekog drugog)

- 1 žličica mljevene kurkume

- 1/2 žličice mljevenog cimeta

- 1/4 žličice mljevenog đumbira

- prstohvat mljevenog crnog papra

- 1 žličica meda (po želji)

Priprema:

U malom loncu zagrijte bademovo mlijeko na srednje jakoj vatri dok ne postane toplo, ali ne proključa. U njega umiješajte kurkumu, cimet, đumbir i crni papar. Nastavite zagrijavati još 2-3 minute uz povremeno miješanje. Maknite s vatre i po želji umiješajte med. Ulijte u šalicu i pijte toplo.

Moonlight Mule

Jedan od omiljenih ljetnih koktela je Moscow mule, poznat po tome što se pije u simpatičnim bakrenim šalicama. Moonlight mule je bezalkoholna verzija spomenutog koktela jer u njega ne ide votka. Umjesto nje koristi se gazirana voda i sok od đumbira za utaživanje žeđi bez premca.

image
SHUTTERSTOCK

Sastojci:

- 240 ml soka od đumbira

- 118 ml gazirane vode

- 2 žlice soka od limete

- 1 žličica meda

- narezani krastavac i listići mente za ukrašavanje

- led

Priprema:

Pomiješajte sok od đumbira, gaziranu vodu, sok limete, med i šaku kockica leda u shakeru za koktele. Dobro protresite i zatim procijedite smjesu u čašu. Završite ovu kreaciju s jednom ili dvije kriške krastavca i nekoliko listića mente koja daje osvježavajuću notu omiljenom klasiku.


Sponzorirani sadržaj nastao je u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i tvrtke Dormeo® Home d.o.o.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. rujan 2024 11:44