MALA ŠKOLA

Odlučili ste sami postaviti pločice? Sve će biti u redu izbjegnete li ove najčešće početničke pogreške

Ako već morate učiti na pogreškama, neka to budu tuđe pogreške

 IMAGO/IMAGO STOCK&PEOPLE/PROFIMEDIA

Za vrijeme bivše države, jedan od najpopularnijih časopisa bio je ‘Sam svoj majstor‘, iz kojeg su mogli učiti oni koji su htjeli svojim rukama odraditi poneki projekt u kućnoj radinosti. Taj je mjesečnik imao odličnu nakladu i još bolju čitanost, jer bi jedan primjerak pročitalo više čitatelja.

Iako slični časopisi i danas postoje, danas su u modi društvene mreže, s kojih u nekoliko klikova možete naučiti kako obaviti neki posao. Možete se tako naučiti kako se ‘pohrvati‘ s jednostavnom promjenom ulja u motoru automobila, ali i sa zahtjevnijim poslovima, poput promjene pločica u kupaonici.

image

Mirna ruka i strpljenje najveći su vam saveznici pri polaganju pločica

DANIIL DUDNIK/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

Renovacija ove prostorije, jedne od najkorištenijih u svakom kućanstvu, nije ‘na programu‘ često, ali svejedno ponekad poželite ‘preskočiti‘ majstore i uzeti stvar (pločicu) u svoje ruke. Promjena pločica nije posao za svakoga, ali uz dobru volju i puno strpljenja, moguće ju je obaviti i u vlastitom aranžmanu.

Ako ne želite čekati majstore i u beskraj slušati izgovore poput ‘Evo, samo da još nešto popravim na drugom mjestu‘, ‘Baš sam u autu, dolazim za sat i pol, gužva je na obilaznici‘ i ‘Pas mi je pojeo fugir masu, moram u trgovinu po novu‘, bacite se na učenje, pročitajte tekstove i pogledajte video materijale, pa se bacite na posao.

I, za svaki slučaj, prije nego uzmete čekić i klin u ruke i počnete sa zida skidati stare pločice, proučite i ovaj tekst da vidite gdje biste sve mogli pogriješiti...

image

Alati kojima obavljate posao moraju biti čisti

SIMON BATTENSBY/IMAGESOURCE/PROFIMEDIA

Nemate pojma, ali "brzo učite". I to s društvenih mreža

Kad u internetsku tražilicu upišete rečenicu poput "kako da sam promijenim pločice", dobit ćete desetke, možda i stotine tisuća rezultata. Važno je da odmah osvijestite da svi ti rezultati nisu relevantni. Iz šume materijala treba probrati ono što uistinu vrijedi - što i nije jednostavan posao.

Za početak, ako savjet potražite na nekom forumu, primijetit ćete gomilu kontradiktornih informacija. Morate znati da se neki posao može obaviti i na više načina, tako i postavljanje pločica, ali vi želite odabrati najbolji. Stoga bi bilo dobro da savjet tražite na stranicama pouzdanih proizvođača, kojima su pločice i postavljanje pločica specijalnost, a ne na onim ‘divljim‘.

Da, YouTube je korisna platforma, ali samo ako znate koga slušati i gledati - provjerite je li majstor koji vam savjetuje kako postaviti pločice uistinu pravi majstor, a ne samo slave i klikova gladan amater. Također, puno je onih koji samo ‘prepisuju‘ sadržaj: pogledaju nečiji tuđi video, pa ga u vlastitom aranžmanu nanovo kreiraju. Pritom je moguće da dodaju nešto što nije navedeno u originalnom videu, a što vas može koštati vremena, živaca i novaca.

image

Kad učite, pobrinite se da to bude od pravih, a ne ‘Instagram‘ majstora

TOMASZ ZAJDA/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

Papir vam ne treba, sve imate u glavi

Iako postavljanje pločica nije znanost, ono ima svoje zakonitosti koje treba slijediti i korake kojih se treba držati. Sjećate li se one narodne poslovice, ‘Pametan zapisuje, a budala pamti‘? Upravo bi se nje u ovom slučaju trebali držati: umjesto da sve držite u glavi, zapišite na papir ili ukucajte u laptop ili mobitel sve korake koje ćete obaviti, zajedno sa svim detaljima na koje treba obratiti pažnju.

Nakon toga, raspišite na vremenskoj crti kad ćete koji od koraka i zadataka obaviti. Tako ćete izbjeći ‘iznenađenja‘, a u glavi ćete unaprijed vizualizirati svaki korak posla koji je pred vama.

image

Sve korake raspišite na papir, pa se tek onda prihvatite posla

SCOTSTOCK/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

"Što će mi dva kvadrata pločica viška?!"

Nikad vam nije bilo jasno čemu služi onaj prašnjavi paket pločica koji vaš djed već 30 godina drži u spremištu, ‘za svaki slučaj‘? Djed je u pravu: pri nabavci pločica, uvijek planirajte nepredviđene situacije. I budite sigurni da će vam, ako nabavite točno onoliko pločica koliko vam treba za postavljanje, neka pločica puknuti ili će doći do problema s lijepljenjem ili će se dogoditi neka slična ‘veselica‘.

Nakon što dobro izmjerite prostoriju u koju ćete postavljati pločice i izračunate koliko paketa odabranih pločica trebate, u tu jednadžbu uračunajte još 10 do 15 posto više pločica. Zašto toliko? Zato jer će vam možda kasnije zatrebati. ‘Pa zašto ne bih mogao kasnije kupiti te iste pločice?‘, razumno je pitanje. Odgovor je jednostavan: zato jer je nemoguće kupiti iste pločice.

Naime, kad kupujete pločice, dobit ćete pločice nastale u istom proizvodnom procesu. Pri izradi pločica postoje varijabilni čimbenici poput vlažnosti, smjese i temperature, koji nikad nisu baš u dlaku isti. Rezultat: iz dva različita procesa mogu izaći pločice iste vrste koje se razlikuju u tonu i kalibru. Kvaliteta će biti ista, ali vizualno se pločice mogu razlikovati.

image

Križići i kajlice najbolji su vam prijatelji, koristite ih

GREGOR JERIC GJERIC GMAIL/IMAGEBROKER/PROFIMEDIA

Sve vam je ravno, samo vam je podloga valovita

Podloga na koju se lijepe pločice mora biti savršeno ravna i čista, to je osnovna stvar kod polaganja pločica. Dakle, to je korak koji se mora odraditi savršeno: sve neravnine moraju se ‘popeglati‘, a površina mora biti ‘u vagi‘. Pritom možete koristiti masu za izravnavanje, a libela će vam pri tom koraku biti najbolji prijatelj.

Ovisno o podlozi, morate postaviti i impregnaciju: onu za upijajuću ili neupijajuću podlogu. Upijajuća se koristi kad pločice polažete na pripremljenu glazuru, žbuku, knauf i sličnu podlogu, dok se neupijajuća koristi pri lijepljenju pločice na pločicu. Ne zaboravite i na hidroizolaciju, koju treba podići i 15-20 centimetara na zid.

image

Pri polaganju, često koristite libelu kako bi svaka pločica bila u ravnini

GIANNI PALMERIO/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

Pločice postavljate kao u crtiću ‘A je to‘

Kad počnete polagati pločice, budite strpljivi, nemojte da vam misli lutaju. Naročito ne radite u žurbi, jer bi rezultat mogao biti katastrofalan. Pri polaganju podnih pločica se koristite kajlama za niveliranje, dok će vam pri polaganju zidnih pločica trebati kajlice i križići.

Libela će vam na svakom koraku biti od velike pomoći, a poželjno je koristiti i laserski nivelator. Ovaj alat, ako ga možete posuditi od profesionalca, ‘crta‘ precizne horizontale koje je lakše slijediti. Ne brzajte, dajte si vremena i budite mirne ruke pri polaganju. Ako ‘zeznete‘ ovaj korak, ne gine vam skupi drugi pokušaj.

image

Nije svako ljepilo za svaku pločicu - pri kupnji se savjetujte sa stručnjakom

CHALOUPKA MIROSLAV/ČTK/PROFIMEDIA

Svako vam je ljepilo dobro

U blagodati 21. stoljeća spadaju i različite vrste ljepila za pločice. One nisu tu da vas zbune, nego da ovisno o vrsti pločice i podloge najbolje obave posao. Uz standardno ljepilo, tu su i fleksibilna i poboljšana ljepila, ljepila s produženim otvornim vremenom za polaganje, ljepila za različite formate pločica - na vama je da uz pomoć stručne osobe odaberete pravo.

Tri su vrste ljepila prema normi HRN 12004: ljepila na osnovi cementnih veziva (C), disperzijska ljepila (D) i ljepila na osnovi reakcijskih smola (R). Ove se vrste dijele u razrede, a postoje i druge oznake koje ukazuju na specifičnost pojedinog ljepila.

image

Kad polažete pločice, pobrinite se da sve oko vas bude uredno, bez suvišnih alata i pribora

MICHAEL BIHLMAYER/IMAGO STOCK&PEOPLE/PROFIMEDIA

Fugiranje i fušanje su vam isti pojmovi

Da ne bi bilo ‘Moja fuga, moja tuga‘, fugiranje površine između pločica morate shvatiti krajnje ozbiljno. Fugiranje, zapravo, čini razliku između amatera i profesionalca - debljina fuge mora biti identična da bi pod ili zid izgledali kako treba. Pretpostavka je da ćete posao obaviti cementnom masom za fugiranje jer epoksidnu masu zbog zahtjevnosti koriste samo profesionalci.

Kad pripremite masu za fugiranje, nanesite mješavinu u fuge gumenim gleterom. Pazite pritom da fuge budu u potpunosti ispunjene masom. Nakon toga uklonite višak mase za fugiranje - neuklanjanje mase na vrijeme najčešća je pogreška pri polaganju pločica. Kad mješavina izgubi plastičnost, višak obrišite vlažnom spužvom, koja uvijek mora biti čista. Nakon toga, sve fuge još dodatno prijeđite abrazivnim filcom.

Važno je sve obaviti na vrijeme i biti strpljiv: ako počnete prerano čistiti, prije nego se mješavina dovoljno stvrdne, mogli biste nenamjerno ukloniti i dio mase iz fuge. Također, valja ukloniti višak fugir mase prije nego se stvrdne, jer ćete u protivnom imati teži posao s uklanjanjem.

image

Nanošenje silikona i mase za brtvljenje zaključni je potez

JOCHEN TACK/ALAMY/PROFIMEDIA

Važno vam je samo što brže završiti posao

Postavili ste pločice i stojite pred svojih ruku djelom - ali niste još gotovi, ostavite zadovoljni smiješak za kasnije. Pri polaganju pločica morate misliti i na detalje poput brtvljenja svih dijelova gdje voda može pronaći put do podloge: rubovi između sanitarija i pločica naročito su osjetljivi.

Silikon i masa za brtvljenje trebali bi biti dovoljni, ali samo ako pri nanošenju budete mirne ruke i ne brzate. Sve površine na koje ne želite nanijeti silikon zaštitite papirnim trakama, tako će vam biti lakše kasnije sve očistiti. A kad ste gotovi s poslom, pozovite nekog stručnog da za svaki slučaj baci oko i provjeri je li sve napravljeno kako treba. I tek si onda možete zapljeskati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. listopad 2024 14:50