OPASNO PO ZDRAVLJE

Odmah provjerite ova mjesta u domu, velike su šanse da se na njima već razvila plijesan, a toga niste ni svjesni

 ROSSHELEN/GETTY IMAGES
Izdvajamo osam neočekivanih mjesta i savjetujetmo kako ih očistiti

Ako spomenemo plijesan u domu, mnogi će odmah pomisliti na zaražene zidove i stropove. No, to su samo ona očita mjesta na kojima se, u prostorima s lošom ventilacijom, visokom vlažnošću i visokim temperaturama, razvijaju ove mikroskopske gljive. Udisanje ili dodirivanje spora plijesni može uzrokovati alergijsku reakciju, kao što su kihanje, curenje nosa, crvene oči i osip na koži, stoga je stroga rutina čišćenja ključna za održavanje zdravog doma. Međutim, plijesan može ‘vrebati‘ i iz nekih neočekivanih mjesta.

U držaču četkica za zube

image
CHARDAY PENN/GETTY IMAGES

Uobičajeni držači za četkice za zube mogu biti plastični, keramički, stakleni..., a najčešće su u obliku staklenke sa zatvorenim dnom i otvorenim vrhom. Odlaganje četkice u takav držač može se činiti higijenski boljim nego da se ostavlja pored umivaonika. No, o tome ovisi vaša navika čišćenja. Naime, unutrašnjost držača je tamna i vlažna, što je čini idealnim okruženjem za rast bakterija. Što dulje odgađate čišćenja, to se više plijesni nakuplja, što ga potencijalno čini jednim od najgorih mjesta za čuvanje. No, održavanje držača četkice za zube čistim nije naporan. Potrebna vam je samo spužva ili krpa za čišćenje, vruća voda, sredstvo za pranje posuđa i alkohol. Buduće naslage izbjegnite tako da se ostavite četkicu s čekinjama pod kutom izvan držača da se osuše, a zatim ih odložite u držač, savjetuje House Digest.

Na madracu

Predmeti koji su nam najvažniji ujedno su i najizloženiji bakterijama. Među njima su i madraci. Prolijevanje pića, znojenje i skakanje u krevet nakon tuširanja ostavljaju tragove na vašem krevetu, što s vremenom dovodi do razvoja plijesni. Postoji mnogo načina za borbu protiv plijesni na madracima, ali trebali biste razmisliti o preventivnim mjerama. Stavite odvlaživač zraka pokraj kreveta kako biste smanjili vlagu u zraku, upotrijebite zaštitu za madrac te ga povremeno ostavite naslonjenim na rešetkasti okvir kreveta kako bi se prozračio. Ukoliko se plijesan već razvila, pomiješajte alkohol i vodu u jednakom omjeru te namočenim ručnikom brišite sve pljesnive mrlje koje vidite. Ako nemate alkohol, upotrijebite mješavinu hidrogen peroksida i vode u omjeru 1:3. Možda ćete morati ponoviti ovaj postupak više puta kako biste uklonili sve tragove neželjenog nakupljanja.

U perilici rublja

image
/SHUTTERSTOCK

Otvorite vrata perilice rublja i provjerite između nabora gumene brtve - pronaći ćete ostatke vode, mucica, prljavštinu i vrlo vjerojatno plijesan. No, budite uvjereni da se to događa svima. Pokušajte ju ukloniti deterdžentom za pranje posuđa. Ako ne ide, pomiješajte tekući izbjeljivač na bazi klora i tople vode u omjeru 1:3 u bočici s raspršivačem, a prije prskanja pobrinite se da je kupaonica prozračena kako biste spriječili udisanje para. Nakon nanošenja otopine, ostavite ju nekoliko minuta da djeluje, a zatim prebrišite čistom krpom. Ne zaboravite pokrenuti ciklus samočišćenja i dezinfekcije perilice jednom mjesečno.

Na dječjim igračkama

image

Drvene i elektroničke predmete nikad ne namačite u vodi

NATALIADERIABINA/GETTY IMAGES

Ako u domu imate malu djecu, zadnje mjesto na kojem želite pronaći plijesan su njihove igračke. Nažalost, i to se događa. Po igračkama se prolijevaju tekućine, djeca po njima često sline, stavljaju ih u usta, bacaju po podu, a danima znaju stajati u nekom skrivenom kutku. Ako ju ne želite baciti, čišćenje ovisi o materijalu od kojeg je igračka napravljena. Gumene i plastične igračke su najjednostavnije - operite ih u umivaoniku ili kadi s toplom vodom i sapunicom. S druge strane, drvene i elektroničke predmete nikad ne namačite u vodi. Navlaženim ručnikom nježno, ali temeljito izribajte njihovu površinu. Ako imate sreće, dio kolekcije vašeg djeteta mogao bi se prati u perilici posuđa, što je navedeno na originalnom pakiranju ili samoj igrački. Igračke s baterijama, žicama, glasovnim kutijama ili uklonjivim dijelovima neće preživjeti pranje u perilici posuđa, stoga ih držite podalje od intenzivnih ciklusa pranja i sušenja.

Ispod otirača i tepiha

Otirači na ulaznim vratima su potrebni kako u dom ne bismo ulazili s prljavom obućom, a svojim oblikovanjem ili duhovitim natpisom ujedno mogu biti vrlo atraktivna dobrodošlica za goste. No, budući da se na njima skupljaju vlaga i ostaci prljavštine, može se stvarati i plijesan. Provjerite i sami: ako podignete neopranu i staru prostirku na ulaznim vratima, donja strana je vjerojatno prekrivena plijesni. Unutarnji tepisi osjetljivi su na iste probleme, ali u manjoj mjeri jer su u zatvorenom prostoru. Očistite svoje tepihe od plijesni tako da ih perete onoliko često koliko je potrebno. Najbolja je opcija oprati ih ručno u kadi s toplom vodom i antibakterijskim sapunom, i to - prema preporukama raznih tvrtki - svakih 6 do 18 mjeseci. Naravno, uvijek možete naručiti i profesionalno čišćenje tepiha. Što se tiče otirača na ulaznim vratima, njih treba čistiti minimalno jednom mjesečno.

Na sobnim biljkama

image

Uočite li plijesan na biljci, pažljivo ju presadite s novom zemljom

FIRN/GETTY IMAGES

Mnoge sobne biljke vole vlažne uvjete i zahtijevaju redovito zalijevanje i vlažno tlo. Nažalost, ova okruženja privlače različite vrste gljivica. Neke vrste su bezopasne, ali mnoge ispuštaju spore koje su štetne i za biljke i za ljude. Ako su vaše sobne biljke već zaražene, pomiješajte jednu žlicu sode bikarbone, pola čajne žličice sredstva za pranje posuđa i dvije litre vode u boci s raspršivačem. Poprskajte biljku gdje god vidite znakove gljivica. Nježno tapkajte listove čistom krpom kako biste uklonili i posljednje ostatke plijesni. Također biste trebali potpuno promijeniti zemlju te pažljivo presaditi biljku.

U blizini sudopera, perilica...

image
ANDREYPOPOV/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Voda koja teče vodoinstalacijama za sobom ostavlja kapljice i vlagu, vlažeći pritom i mračne, zatvorene ormare u blizini. Čak su i ormarići udaljeni nekoliko metara, ako su neosvijetljeni i bez ventilacije, ranjivi na neželjene bakterije i spore. Ako nađete plijesan u svojim ormarićima, uklonite sve, uključujući hranu, posuđe, higijenske proizvode i druge kućne potrepštine. Kupite namjensko sredstvo za uklanjanje plijesni, koje bi trebalo sadržavati sastojke poput izbjeljivača, vodikovog peroksida ili destiliranog octa. Imajte na umu da se ti sastojci ne smiju miješati zajedno u "uradi sam" otopinu. Poprskajte cijelu unutrašnjost ormarića i obrišite je krpom ili višenamjenskom četkom za ribanje. Isperite i potpuno osušite ormariće, možete se koristiti čak i sušilom za kosu kako biste ubrzali taj proces.

U hladnjaku

Kada čiste hladnjak, većina ljudi brine za ono što mogu vidjeti: ručke, vrata, unutarnje police i ladice. No, važno je shvatiti da su u hladnjaku, često na zadnjoj strani, i posude za skupljanje tekućine. One su namijenjene za hvatanje malih curenja dok hladnjak radi tijekom dana. Kvaka je u tome što bi ta voda trebala prirodno ispariti, ne ostavljajući za sobom ništa što bi moglo izazvati rast plijesni. Međutim, ako nešto nije u redu s vašim hladnjakom i voda u posuda za skupljanje ne ispari, nastaje plijesan. U uputama i priručnicima proizvođača hladnjaka pronađite kako provjeriti posudu za skupljanje tekućine. Ako je potrebno, očistite ju te vratite na mjesto, ali zapamtite da se će voda i plijesan vratiti ako se hladnjak ne popravi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. listopad 2024 08:38