tako lako

Odmaknite hladnjak od zida i učinite ovu jednostavnu stvar: radit će bolje i štedit će struju

 /SHUTTERSTOCK

Hladnjak je uređaj koji najviše radi u kuhinji, a pritom mu posvećujemo najmanje pažnje. Dobro, tu i tamo počistimo, ali praktički ne radimo ništa. A većina nas niti ne pomišlja da bi se išta moglo i trebalo učiniti po tom pitanju, zar ne?

Ali unutrašnjost vašeg hladnjaka (a pritom ne mislimo na sadržaj, tj. hranu) treba malo brige i pažnje. Srećom, sve što trebate je 5 minuta slobodnog vremena da temeljito očistite zavojnice kondenzatora. Svaki hladnjak ima kondenzator, jedinicu koja oslobađa toplinu kroz spirale koje se nalaze na stražnjoj strani hladnjaka ili na dnu ispred (iza rešetke). S vremenom se prašina i prljavština mogu nakupiti u ovim zavojnicama, što znači da kompresor mora raditi dvostruko više i koristiti dvostruko više energije. Ali ne samo da je neučinkovito, već je i neisplativo jer će se na kraju hladnjak pokvariti.

Razmislite o tome ovako: zamislite da pokušavate trčati maraton, a netko vam dodaje sloj po sloj odjeće. Na kraju biste se osjećali toliko opterećeno i teško da biste morali stati, kao i vaš hladnjak. Rješenje je čišćenje zavojnica nekoliko puta godišnje, što je vrlo jednostavno učiniti. Samo izvucite hladnjak (obično su na kotačićima, pa biste ga trebali moći lagano povući prema sebi). Potom usisavačem, s tankim krajem i slabijom snagom, usišite svu prljavštinu i prašinu sa zavojnica. Provjerite nemate li neki poseban dodatak (koji također možete kupiti), tj. četka koja može ući u pukotine, prenosi Telegraf.

Ako je vaš kondenzator na dnu hladnjaka, samo uklonite ili odvrnite mrežicu koju tamo vidite i obavite naveden posao. Nakon čišćenja treba odmah primijetiti razliku u radu hladnjaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. rujan 2024 04:34