Opasna boja

Odvratite golubove bojom cvijeća koja signalizira opasnost pticama i više vam neće raditi probleme

 ARGUMENT/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Golubovi su bezopasni, ali mogu napraviti značajnu štetu na imovini i u vrtu, i prenijeti krpelje koji prenose bolesti. Kako bi to izbjegli, donosimo savjete kako ih spriječiti

Golubovi, kao i većina štetočina, zahtijevaju sigurno okruženje sa stalnom dostupnošću hrane kako bi preživjeli. Budući da vole živjeti u jatima, više gnijezda će izgraditi na mjestima s pouzdanim zalihama hrane. Nisu izbirljivi kada je hrana u pitanju. Jedu izloženo smeće jednako rado kao i sjemenke iz povrtnjaka i biljke s granica.

image
VESELA BOYCHEVA/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Sadite bijelo cvijeće

Poznato je da bijelo cvijeće odvraća ptice. Bijela je ‘opasna‘ boja za ptice, na isti način na koji je crvena boja upozorenja za ljude. Mnoge ptice koriste svoje bijelo perje kako bi pokazale jedna drugoj da postoji opasnost, pa bi sadnja bijelog cvijeća oko područja koja želite zaštititi mogla biti dovoljna da odvratite ptice od slijetanja. Postoji mnogo prekrasnih sorti bijelog cvijeća, na primjer, bijele ruže, bijele hortenzije i bijele petunije.

Koristite šiljke za ptice

Iako šiljci za ptice zvuče kao okrutno sredstvo odvraćanja, oni zapravo ne uzrokuju nikakvu bol, ali čine sjedenje nemogućim.

Trake sa šiljcima za ptice možete nabaviti po pristupačnoj cijeni u većini vrtnih centara i trebali biste ih postaviti gdje god vidite veće ptice poput golubova kako sjede.

Napravi malo buke

Buka je jedno od najboljih sredstava za odvraćanje ptica, ali to ne znači da biste trebali lupati loncima kad god uočite pticu. Postoje specijalizirana zvučna sredstva za tjeranje štetočina koja se umjesto toga aktiviraju pokretom. Vjetreni zvončići također se mogu objesiti radi “ugodnijeg odvraćanja”, no ptice će se brzo naviknuti na to i ignorirati buku.

image
JENNIFER BLOUNT /GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Stavite mrežu preko usjeva

Golubovi ne vole ništa više od nježnog, rastućeg voća, sadnica i mladica. Stoga biste ih trebali preduhitriti postavljanjem mreže za zaštitu od ptica oko svojih usjeva i cvijeća. Ako uopće ne mogu doći do njih, to manje-više rješava problem.

Mreža dolazi u mnogo veličina i općenito je "jeftina".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. rujan 2024 19:43