VRIJEDAN POMAGAČ

Ostavite pored štednjaka u kuhinji čašu s octom i gledajte što će se dogoditi

 /SHUTTERSTOCK

Svima je i te kako poznato da se tokom kuhanja mogu širiti i neugodni mirisi, poput mirisa ribe ili zagorenog ulja, koji se zadržavaju u kuhinji i kojih se teško riješiti. Međutim, da biste ih uklonili ne morate koristiti neke posebne deterdžente, niti na specijalan način čistiti kuću. Dovoljno je samo da u kuhinji pored štednjaka ostavite čašu s octom.

Ocat u čaši će, vjerovali ili ne, neutralizirati loše mirise i prije nego se pojave, tvrde stručnjaci za čišćenje. Također, oni preporučuju da je dovoljno poslije kuhanja ostaviti bijeli ocat da prenoći i on će apsorbirati sve neugodne mirise. Kuhinja će nakon toga biti svježa i mirisna.

image
/SHUTTERSTOCK

Ukoliko ima zagorjele hrane u vašoj kuhinji i neprestano kuhate, možda ćete se teže riješiti mirisa samo s čašom octa pa stručnjaci savjetuju da prokuhate u posudi vodu sa tim sastojkom. Na taj način će para ukloniti sve mirise od kuhanja. Opcija je i da se u eliminiranju neprijatnih mirisa koristi boca s raspršivačem u kojoj su pomiješane dvije šalice vode i do dvije žlice octa. Ta smjesa može pomoći kod upornijih mirisa jer će omogućiti "tračak" svježeg zraka u vašoj kuhinji.

Stručnjaci upozoravaju da ne treba zaboraviti na otvaranje prozora i vrata kako bi i svježi zrak cirkulirao kroz prostorije, posebno kada se kuha jaka hrana.

Mnoge domaćice se suočavaju i s dimom prilikom spremanja hrane, koji se može širiti i po drugim prostorijima, a pritom prijeti da se zadrži i na odjeći i namještaju. Zbog toga je ocat i u tom slučaju veoma poželjan, pa će odlično pomoći ako se prokuha. Međutim, važno je reći da se svakako mora razrijediti s vodom, u suprotnom možete sebe dovesti u opasnost da se opečete, pri čemu su posebno osjetljive oči, ali i lice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. studeni 2024 11:28