koristi se za puno toga

Ovaj prah rješava mnoge probleme u kućanstvu: jeftin je, a osim što uništava plijesan, pomaže i kod izbjeljivanja zubiju i smanjuje plinove

 /SHUTTERSTOCK

Aktivni ugljen je crni prah bez mirisa koji se od davnina koristi za detoksikaciju organizma jer ima jaku sposobnost vezanja toksina i otrovnih tvari. Posljednjih godina postao je toliko popularan, a malo tko zna gdje i kako ga možete primijeniti. Često se koristi za ublažavanje posljedica trovanja, no nije u svim slučajevima učinkovit. Na primjer, nema učinka na trovanje alkoholom, teškim metalima, litijem ili kiselinom. Ovo su primjeri gdje je aktivni ugljen učinkovit:

Čisti kosu

Zbog prljavštine i naslaga proizvoda, kosa može izgledati masno i beživotno. Aktivni ugljen upija svu prljavštinu s kose i vlasišta. Pomiješajte jednu žličicu aktivnog ugljena u prahu, dvije žličice šampona s prirodnim sastojcima i pola žličice tople vode. Nanesite smjesu poput običnog šampona na mokru kosu, zatim isperite vodom.

Izbjeljuje zube

Ova aktivna tvar privlači i veže sitne čestice naslaga na zubima, što objašnjava njezin učinak izbjeljivanja zubi. Upravo je to razlog zašto se aktivni ugljen dodaje brojnim pastama za zube.

image
/SHUTTERSTOCK

Uništava plijesan

Postoji širok raspon kemijskih proizvoda koji mogu pomoći ljudima da se riješe vlage, ali aktivni ugljen je prirodan način. Treba pomiješati pola šalice aktivnog ugljena u prahu s jednom šalicom vode i nanijeti smjesu na mjesto gdje se pojavila plijesan. Ostavite da djeluje 10 do 20 minuta, a zatim isperite područje vodom.

Smanjuje plinove

Aktivni ugljen može biti vrlo učinkovit u smanjenju plinova, posebno nakon jela hrane kao što je grah. Također može smanjiti mučninu, ali ga koristite samo povremeno, prenosi Espreso.

Ublažava proljev

Jedna od najčešćih primjena aktivnog ugljena je za liječenje proljeva i ublažavanje posljedica konzumiranja pokvarene ili otrovne hrane. Aktivni ugljen na sebe veže sve toksine i otrove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 06:07