Svi želimo da namirnice koje kupujemo traju što dulje, iz očiglednih razloga - kako se ne bi odmah pokvarile. Postoji dosta kontradiktornih ideja o tome kako bi se namirnice trebale skladištiti. Neki svoje jabuke drže u smočnici, neki cijeli ananas stavljaju u hladnjaku, a treći tikve drže u podrumima. Međutim, kod nekih namirnica skladištenje nije samo stvar osobnih preferencija - određeni će proizvod trajati dulje i imati bolji okus ako se skladišti na određen način. Kako bi se napokon riješila ova rasprava, ali i potaknulo ljude na smanjenje bacanja hrane, Better Homes & Gardens je sastavio upute za pohranjivanje kupljenog voća i povrća.
Rajčice
Znamo da postoje različita mišljenja o tome gdje držati svoje rajčice, ali mjesto im je u smočnici ili na radnoj površini. Kada rajčice čuvate u hladnjaku, one poprimaju brašnastu teksturu i gube dio okusa. Bilo da ih donesete kući iz trgovine ili uzgajate u svojem vrtu, rajčice će ostati sočnije i ukusnije ako ih ostavite izvan hladnjaka.
Citrusno voće
Ako ih držite na sobnoj temperaturi, morat ćete češće obnavljati svoje zalihe. Limuni, limete i naranče na sobnoj temperaturi mogu izdržati oko tjedan dana, a u hladnjaku oko dva, iz čega proizlazi da ih je ipak bolje držati u hladnjaku, gdje niža temperatura sprečava njihovo isušivanje. Ako niste ljubitelj hladnog voća, limune možete ostaviti na pultu nekoliko sati prije nego što ih pojedete ili cijedite.
Gljive
Neopranim gljivama, skladištenih u papirnatoj vreći, mjesto je u hladnjaku, osim smrčaka, koje treba držati na pultu. Ako ih želite ostaviti u izvornoj ambalaži, prvo uklonite plastičnu foliju kako biste spriječili da postanu sluzavi nakon dan ili dva.
Tikvice
Sve ovisi o vrsti koju ste ponijeli kući. Zimske tikve bi se trebale držati izvan hladnjaka, ali negdje na hladnom i suhom mjestu, tamo mogu izdržati i do dva mjeseca. Jedino ako se režu, neiskorištene dijelove treba spremiti u hladnjak do sljedeće upotrebe. S druge strane, ljetne tikvice trebale bi ići u hladnjak gdje će trajati nekoliko dana.
Marelice, avokado, kruške...
Srećom, većina voća može ići u oba smjera. Marelice, avokado, dinja, kivi, mango, papaja, breskve, nektarine, šljive i kruške mogu se čuvati na sobnoj temperaturi i u hladnjaku. Međutim, neće sazrijeti u hladnjaku, pa se njihovo pohranjivanje preporučujemo na pultu dok ne sazriju, a zatim ih treba premjestiti u hladnjak - ako ih još niste spremni jesti. No, čuvanje voća u hladnjaku neće ga učiniti vječnim. U većini slučajeva dobit ćete nekoliko dodatnih dana da napravite sveprisutni tost s avokadom ili pojedete hrskavu breskvu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....