Ovo je jedna od prigoda kada ne možete pretjerati, kako s hranom, tako i s postavom stola, pa slobodno pustite mašti na volju.
1. Nakon sjedanja za stol salvetu razmotajte i stavite u krilo. Ne tresite je, ne mašite njome. Salveta se drži u krilu sve do nakon deserta. Nemojte čistiti pribor za jelo niti brisati lice, a pogotovo nemojte njome brisati nos. Prilikom ustajanja od stola za vrijeme jela, salvetu presavijte i spustite pokraj tanjura, lijevo ili desno. Na kraju salvetu ostavite presavijenu na lijevoj strani tanjura. Nipošto je nemojte zgužvati i baciti na stol, ali ni presaviti krajnje precizno; probajte je saviti tako da se ne vide mrlje.
2. Laktovi se drže uz tijelo, a ne na stolu.
3. Kad svi za stolom dobiju jelo, onda se možete započeti jesti.
4. Pravilo glasi: “Jedi na lijevoj strani, pij na desnoj”, što znači da su vaši tanjuri s vaše lijeve strane, a čaše s desne strane.
5. Čaše za bijelo vino, pjenušac, kao i za ostala hladna vina drže se za stalak; čaša za vodu, kao i čaše za crno vino primaju se za gornji dio.
6. Žlice i noževi složeni su desno, a vilice s lijeve strane tanjura. Iznad tanjura nalaze se desertna vilica i žlica. Priborom se koristimo kako se jela poslužuju, a obično je to izvana prema unutra.
7. Pribor za jelo drži se dosta čvrsto, ali ne previše kruto. Nož u desnoj ruci, a vilica u lijevoj. Ako se jede samo vilicom, tada se ona drži u desnoj ruci. Žlica se ustima prinosi širom stranom. Nožem nikada ne prinosimo hranu ustima. Ne mašite priborom za jelo i ne upirite ga u nikoga - isto vrijedi i za azijske štapiće.
8. Tanjur uvijek treba nagnuti od sebe.
9. Nemojte odjednom izrezati cijeli komad mesa, a kruh se ne grize, nego se lomi rukama.
10. Ne znate li kako se nešto jede, pričekajte da drugi počnu pa pratite njihov način jedenja. Nije sramotno, dapače, smatra se pristojnim pitati kako se servirana hrana treba jesti.
ZNAČENJE ODLOŽENOG BEŠTEKA
FORMALNO SERVIRANJE STOLA
Na slici je shema za formalno postavljanje stola, ali naravno, ona se može pojednostaviti tako da, primjerice, izbacite nož i vilicu za salatu, ako je za desert npr. krema ostavite žlicu, a vilicu za desert uklonite.
Savjetuje se da aperitiv ne poslužite za samim stolom, nego, primjerice, na šanku, u dnevnom boravku i sl.
Što se tiče šampanjca, čaše se mogu donijeti i naknadno te tada domaćin upriličuje prigodnu zdravicu. Do tada rashlađeni šampanjac u kibli i odgovarajuće čaše složite na lijepi pladanj na kuhinjski otok ili drugo primjereno mjesto.