BEZ MAJSTORA

Ovo je ključan korak u sezoni grijanja. Ako ga preskočite radijatori će ostati hladni, a računi će samo rasti

Ilustracija

 /SHUTTERSTOCK
Odzračivanje radijatora ne traje dugo, postupak je jednostavan, a postići ćete željenu temperaturu u domu bez problema

Sezona grijanja već je počela, no ako ste primijetili da vaši radijatori proizvode čudne zvukove, a na dodir osjetite da su pri dnu topli, a na vrhu hladni, najvjerojatnije se zrak "zarobio" u njima te ih je potrebno odzračiti.

Odzračivanje radijatora ključan je postupak kojim se osigurava da sustav grijanja radi optimalno, odnosno da postignete te zadržite željenu toplinu i udobnost u domu tijekom hladnih jesenskih jutra i večeri. Naime, kada se zrak nakupi u radijatorima, može uzrokovati neravnomjerno grijanje i smanjenu učinkovitost, a samim time i povećati potrošnju energije, što ćete svakako osjetiti na računima. No, za njihovo odzračivanje nije potreban majstor. Sam postupak ne traje dugo i vrlo je jednostavan.

image
M-GUCCI/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Da biste odzračili radijator, trebat će vam ključ za radijator koji možete pronaći u bilo kojoj željezariji. Neki se radijatori također mogu odzračiti ravnim odvijačem ili ključem. Trebat će vam i stara krpa ili ručnik te lavor ili posuda za skupljanje vode. Ako imate više radijatora, počnite s onim koji je najudaljeniji od bojlera, savjetuje House Digest. Prije nego počnete, isključite grijanje i pustite da se potpuno ohlade kako se ne biste opekli. To je posebno važno, upozorava portal Chat.hr, jer vruća voda može prskati kada otvorite ventil za odzračivanje, što može biti opasno i neugodno. Zatim pronađite odzračni ventil; obično je na gornjoj strani radijatora, suprotno od ulaza vode. Ako niste sigurni kako izgleda, potražite mali kvadratni ili okrugli vijak koji može biti različitih boja, ovisno o proizvođaču. Umetnite ključ (ili neki drugi alat) u ventil i okrenite ga u smjeru suprotnom od kazaljke na satu kako biste otvorili ventil i ispustili zrak. Čut ćete šištanje dok zrak izlazi. Stavite kantu ispod ventila i pripremite krpu: nakon što se ispusti sav zrak, slijedi voda. Kada voda počne teći kontinuirano, to znači da je radijator potpuno odzračen. Na kraju zatvorite ventil. Ponovite postupak za druge radijatore ako je potrebno, zatim ponovno uključite grijanje i pogledajte jesu li se stvari popravile.

Ako radijatori i dalje neravnomjerno griju, možda je potrebno provjeriti pritisak u sustavu. Većina sustava grijanja ima manometar, mjerni instrument za pritisak, postavljen na bojleru, a za preporučeni pritisak provjerite upute proizvođača; ako je on niži od preporučenog, isključite sustav grijanja, pronađite ventil za punjenje te ga polako otvorite i gledajte manometar dok pritisak ne dosegne preporučenu razinu. Pazite da ne prekoračite optimalni pritisak. Kada je pritisak na odgovarajućoj razini, zatvorite ventil. Zatim provjerite sve radijatore kako biste bili sigurni da nema curenja i da svi rade učinkovito. Možda će biti potrebno ponovno ih odzračiti. Najbolje vrijeme za odzračivanje radijatora je prije početka sezone grijanja i nekoliko puta tijekom hladnih mjeseci, ovisno o potrebi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. rujan 2024 10:35