Kuhinja na otvorenom

Ovo je sve što trebate znati o vanjskim kuhinjama

Stručnjaci otkrivaju glavne preduvjete za uspješnu realizaciju

Gdje je ugljen? Jel’ imamo starih novina? Donesi mi meso! Daj šampinjone! Trebam zdjelu za pečeno meso! Kad će salate? Ponesi kruh iz kuhinje! Rečenice su to koje izluđuju svakoga tko je ikada bio asistent veličanstvenom biću: roštilj-majstoru. Trčanje iz kuhinje u vrt, a nakon što se dobro najedemo, vraćanje svega natrag u kuću i pranje posuđa daleko od ekipe mukotrpan je posao zbog kojeg se sve više ljudi odlučuje za gradnju vanjske kuhinje. Vanjska kuhinja u ljetnim će mjesecima predstavljati svojevrsni dnevni boravak u kojem će se rado okupljati obitelj i prijatelji željni zabave i slasnih zalogaja.

O tome kako realizirati projekt vanjske kuhinje i o čemu sve treba voditi računa upitali smo Roberta Stjepanovića, tehničkog voditelja tvrtke Zagrebački vrtovi koja se već niz godina bavi izvedbom ovakvog tipa kuhinja. – Za početak, važno je shvatiti razlike između unutarnjih i vanjskih kuhinja. Osnovna razlika je to što vanjska kuhinja ovisi o vremenskim prilikama, odnosno koristi se uglavnom za lijepog vremena, dok je unutarnja kuhinja za svakodnevnu upotrebu bez obzira na vremenske prilike, naravno, osim ako vanjska kuhinja nije izvedena u zimskom vrtu, staklom zatvorenoj terasi ili sjenici.

Kod izrade unutarnje kuhinje izbor je raznovrstan što se tiče različitih boja, dezena i materijala, dok je kod izrade vanjske kuhinje to moguće sa samo nekoliko osnovnih materijala koji se koriste u te svrhe, a glavna karakteristika im je da odolijevaju vremenskim uvjetima i da su trajni – pojašnjava Robert. Preduvjeti za izradu su, kao prvo, da je površina na kojoj se planira raditi kuhinju pripremljena, odnosno da je popločena betonskim kockama ili keramičkim pločicama i sl., ovisno o željama.

Mnoge vanjske kuhinje nude montažne jedinice koje se mogu postaviti na već postojeće pripremljene podove. Ostale vrste kuhinja izrađene od betonskih blokova, cigle ili kamena mogu biti postavljene na svojim temeljnim stopama, potom se naknadno oko njih radi odgovarajući pod. Sljedeći preduvjet je da su željene instalacije u blizini planirane kuhinje jer se u protivnom sami troškovi pripreme i realizacije duplaju. Električne, plinske i vodovodne instalacije, topla i hladna voda moraju biti izvedeni prije postavljanja elemenata. Robert Stjepanović upozorava da je važno obratiti pažnju i na odvodnju.

Usklađena pravila

– Odvodnja je korak u procesu gradnje koji se može pokazati najvažnijim. Zbijenost tla, izravnavanje i raspored odvodnje moraju se uzeti u obzir prije izrade vanjske kuhinje. Posljednji je korak prije postavljanja kuhinje ugradnja rasvjetnih tijela i nadzemne struje. Ovo nije dugotrajan proces, ali rasvjeta mora biti fino podešena za osvjetljavanje pojedinih dijelova kuhinje ili susjednih područja za objedovanje. Pozicioniranjem spotova i drugih specijalnih rasvjetnih tijela važno je osvijetliti sva radna mjesta – objašnjava Stjepanović. Postoje određena pravila za uređenje vanjske kuhinje koja trebate uskladiti. Vruća zona (roštilj, pećnice, kuhala), mokra zona (sudoper), hladna zona (hladnjak) i suha zona (radna ploča, skladište namirnica i ostalo) dijelovi su koji se trebaju posložiti na odgovarajući način, a za to je najbolje potražiti savjet stručnjaka jer je svaka kuhinja specifična. Osnovni elementi koji se stavljaju u vanjske kuhinje su grill i sudoper. Minimalna površina za ta dva elementa s površinom za pripremu hrane je oko 2,5 m2.

Ugradnja televizije

– Osim osnovnih elemenata, ljetne kuhinje mogu biti u potpunosti opremljene kao i bilo koja druga kuhinja svom mogućom aparaturom kao što su klasične pećnice, konvekcijske pećnice, mikrovalne pećnice, krušne peći, hladnjaci, perilice i sva druga oprema. Za zabavu se može ugraditi i surround sistem i televizija. Cijena osnovne vanjske kuhinje kreće se od otprilike 15.000 do 50.000 kuna, dok one luksuznije i opremljenije mogu stajati od 75.000 pa čak i do 300.000 kuna. Cijene mogu biti i više i niže, ovisno o materijalu i odabranim aparatima. Primjerice, grill se može naći od 1200 do 25.000 kuna ovisno o veličini, sadržaju i proizvođaču, sudoper od nehrđajućeg čelika za oko 600 kn, a hladnjak od 2500 do 6000 kuna, tako da se može i uštediti, ali, naravno, nauštrb kvalitete – zaključuje Stjepanović. Više o svemu na www.zagrebacki-vrtovi.hr.

Koji materijal odabrati

Bilo da želite osigurati kuhinju za mala jednostavna druženja u vrtu ili za organizaciju elegantnih proslava i druženja, potrebno je odabrati odgovarajući materijal. Time se osigurava dugotrajnost kuhinje, što je najvažniji kriterij kod izrade kuhinje u prirodi.

Gotovi betonski elementi – oni su čvrsti, postojani na svim vremenskim prilikama i otporni na vatru. Uz pravog majstora takva kuhinja će biti postojana i čvrsta godinama.

Cigle – izrada ljetne kuhinje od cigle postavlja se na gotovu betonsku podlogu. Potreban je kvalitetan majstor koji će po vašim željama izraditi kuhinju od cigle. Cigla je postojan i kvalitetan materijal koji je otporan na smrzavanje i habanje.

Čelični profili – također vrlo popularan izbor, prije svega jer je vatrootporan, vodootporan i trajan materijal. Postoje i gotovi elementi za izradu ljetne kuhinje koji još nisu dostupni u RH. Izrada fasade na konstrukciju od čeličnih profila može se izvesti raznovrsnom lepezom materijala. Kuhinjski elementi od nehrđajućeg čelika otporni su na vremenske (ne)prilike. Osim što je otporan i dugotrajan materijal, također se vrlo lako održava. Treba pripaziti ako je kuhinja izložena suncu jer se jako zagrijava što može otežati pripremu hrane.

Kamen – kao vrlo otporan materijal mnogima je prvi izbor. Prije svega jer je trajan, otporan i čvrst. Daje prirodan i rustikalan izgled i u kombinaciji s elementima od nehrđajućeg čelika izgleda profinjeno i elegantno.

Drvo – odlučite li se za izradu baze kuhinje od drva, bilo bi dobro koristiti kvalitetno tvrdo drvo jer će bolje izdržati velike vrućine, a i malo je vjerojatno da će istrunuti. U cilju zaštite drva od vatre i vode potrebno ga je zaštititi vatrootpornim i vodootpornim materijalima. Izrada fasade na gotovu drvenu konstrukciju može se jednako kao i za čeličnu konstrukciju izvesti lepezom raznovrsnih materijala.

Tikovina- napoželjnije drvo kod izrade kuhinja na otvorenom. Daje klasičan i profinjen izgled te se mnogi odlučuju upravo za tu vrstu kuhinje. Nije otporna na vremenske prilike kao čelik ili kamen, ali je najotpornija od većine drvenih materijala.

U nastavku vam donosimo 20 fotografija kuhinja na otvorenom kako bismo vas dodatno inspirirali.

Foto: Biljana Gaurina/Cropix, Rajan Milošević/Level 52, Living 4 Media/Gulliver Image, Shutterstock

Related content

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. studeni 2024 11:51