Čišćenje posuđa može se činiti kao jednostavan zadatak, ali ako to učinite na pogrešan način, to može dovesti do dugotrajnog oštećenja, posebno kod neprianjajućih tava. Prije nego što počnete prati tavu, imajte na umu jedno važno pravilo: uvijek pustite da se tava potpuno ohladi, preporučuje Hunker. Ovaj se savjet odnosi na sve vrste posuđa, ne samo na neprijanjajuće tave. Nagle promjene temperature, poput ispiranja vruće tave hladnom vodom, mogu uzrokovati iskrivljenje ili pomicanje metala, što u konačnici može skratiti životni vijek vaše tave.
Zašto je ključno hlađenje posude
Možda ćete doći u iskušenje da očistite tavu odmah nakon kuhanja, ali ako to učinite dok je još vruća, možete je oštetiti. Kada stavite hladnu vodu u vruću tavu, nagla promjena temperature opterećuje materijal, posebno metale poput nehrđajućeg čelika ili lijevanog željeza. To može dovesti do savijanja, otežavajući ravnomjerno kuhanje i potencijalno uništavajući tavu s vremenom. Za tave koje se ne lijepe, hlađenje tave prije pranja pomaže u očuvanju cjelovitosti neprianjajućeg sloja, sprječavajući njegovo ljuštenje ili prerano propadanje.
Da biste ohladili tavu, jednostavno je ostavite na štednjaku nekoliko minuta ili je ostavite na radnoj površini dok ne postigne sobnu temperaturu. To može potrajati oko 10 do 15 minuta, ovisno o materijalu i veličini posude. Dok čekate, možete raščistiti ostatak svoje kuhinje, ali odolite porivu da požurite proces. Vrijeme provedeno u hlađenju posude ključno je za njenu dugovječnost.
Nježne tehnike pranja tava
Kada se tava ohladi, vrijeme je da je operete. Za većinu posuđa, uključujući tave s neprijanjajućim premazom, najbolji pristup je korištenje nježnog sredstva za pranje posuđa i meke spužvice. Treba izbjegavati oštre alate za čišćenje kao što su čelična vuna, abrazivne spužve ili četke za ribanje jer mogu izgrebati ili oštetiti površinu tave i neprianjajući sloj. Ogrebotine mogu dovesti do toga da se hrana zalijepi za površinu, smanjujući učinkovitost svojstva neprianjanja i otežavajući čišćenje u budućnosti.
Umjesto toga, odlučite se za meku spužvu ili krpu za suđe koja je nježna prema tavi, ali učinkovita u uklanjanju masnoće i čestica hrane. Za svakodnevno čišćenje obično će poslužiti topla voda i mala količina sredstva za pranje posuđa.
Rješavanje tvrdokornih ostataka
Ponekad, čak i uz nježno čišćenje, tvrdokorni ostaci hrane ili zagoreni komadići mogu ostati na površini tave. U tim slučajevima, namakanje posude u toplu vodu s sapunom može pomoći u otpuštanju ostataka. Napunite posudu toplom vodom i dodajte malo sredstva za pranje posuđa. Neka se namače nekoliko sati, a omekšala hrana bi se trebala lakše skinuti mekom spužvom.
Ako namakanjem ne uklonite ostatke, možete upotrijebiti blagi abrazivni materijal, poput sode bikarbone, za rješavanje teških mrlja. Soda bikarbona prirodno je i netoksično sredstvo za čišćenje koje nježno djeluje na vaše posuđe, a istovremeno je učinkovito u uklanjanju tvrdokorne masnoće ili zagorene hrane. Pomiješajte malu količinu sode bikarbone s vodom da dobijete pastu, a zatim je nanesite na zahvaćeno područje. Upotrijebite meku spužvu kako biste nježno utrljali pastu u ostatke. Soda bikarbona djeluje tako da nježno čisti zalijepljene čestice hrane bez oštećenja površine posude. Nakon što je gotovo, temeljito isperite posudu i osušite je čistim ručnikom.
Dodatni savjeti za tave s neprijanjajućim premazom
Tave s neprijanjajućim premazom zahtijevaju malo više njege kako bi sačuvale svoj premaz. Na primjer, izbjegavajte upotrebu sprejeva za kuhanje koji mogu ostaviti talog na tavi. To se može nakupiti tijekom vremena i ometati neljepljivu površinu. Prilikom kuhanja koristite posuđe od drva, silikona ili plastike kako biste spriječili grebanje premaza. Osim toga, nikada nemojte slagati neprianjajuće tave bez da stavite zaštitnu tkaninu ili podlogu za tavu između njih kako biste izbjegli ogrebotine od trenja.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....