VIJEĆE POTROŠAČA OTKRIVA

Ovo morate znati: ‘Pravilo 4 sata‘ važno je za sve koji piju vodu iz slavine

 /SHUTTERSTOCK

Sve je više ljudi koji kupuju vodu i svugdje hodaju s bocama kupljene vode, no ipak, i dalje većina stanovništva u našoj zemlji pije vodu iz slavine, što je i razumljivo jer je daleko praktičnije. No, iako je slična situacija u Njemačkoj, oni imaju svoje pravilo koje se često preporučuje građanima, a koje ima smisla.

Naime, voda iz slavine ima brojne prednosti: ne morate je nositi, 100 puta je jeftinija od vode u bocama, a utjecaj na klimu je čak 600 puta manji od korištenja jednokratnih plastičnih boca. Ali postoji jedna važna stvar koju morate imati na umu ako želite izbjeći bakterije, a to je pravilo 4 sata (4-Stunden-Regel).

Naime, iako je voda iz slavine u Njemačkoj strogo kontrolirana, iz materijala od kojih su izrađene slavine i dalje se mogu nakupljati bakterije i zagađivači, osobito tijekom duljeg razdoblja. To se posebno odnosi na vodu koja je dulje vrijeme stajala u cijevima, primjerice u slučaju nestanka vode ili ako vas neko vrijeme nije bilo kod kuće.

Upravo zbog toga Vijeće potrošača Sjeverne Rajne-Vestfalije u zapadnom dijelu Njemačke preporučuje pravilo od 4 sata. U praksi to znači da ako slavina nije bila otvorena dulje od spomenuta četiri sata, prvo pustite "staru" vodu iz slavine da iscuri dok iz slavine ne počne hladna voda. To može potrajati i do 30 sekundi, ali obično je mnogo brže, piše Fenix ​​​​Magazin. Zatim možete koristiti "svježu" vodu za kuhanje ili piće.

Vodu koju smo "pustili" ne morate prolijevati, ali je možete koristiti u neke druge svrhe:

- zalijevanje

- čišćenje

- brisanje podova (naravno za to se preporučuje hladna voda)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. listopad 2024 15:04