neće vas više napadati

Ovo privlači komarce u vaš vrt i na terasu! Odmah prestanite koristiti...

 /SHUTTERSTOCK

Komarci - insekti koji doista znaju uništiti zabavnu ljetnu večer. Bez obzira gdje se nalazili, u kući ili stanu, na moru ili kontinentu, ove malene krvopije nalaze put do svakog dvorišta ili balkona. Ipak, postoje neki savjeti s kojima ih je moguće barem privremeno držati podalje, a portal familyhandyman.com donosi neke od njih.

Dostupnost vode

Otvorena boca, tanjurić od lončanice i uleknuća dvorištu koja se mogu napuniti vodom idealna su mjesta za komarce. Oni u vodi, osim što se okrjepljuju, odlažu i svoja jajašca. Iako vam se na prvu čini da dostupne izvore vode za komarce nemate, promislite dvaput. Cvijeće u teglama, vanjska slavina, posuda za zalijevanje cvijeća i posuda za vodu ljubimaca mjesta su na kojima će se rado okupiti i otkud ćete ih se teško riješiti. Redovito uklanjajte otvorene izvore vode i brišite ostatke kako bi im neke lokacije vašeg vrta ili balkona bile manje privlačne.

Mirisni proizvodi za tijelo

Iako neki mirisi djeluju kao repelent za komarce, drugi losioni za tijelo ili parfemi zapravo ih mogu privući. Zato je najsigurnije izbjegavati jake parfeme, intenzivne kolonjske vode i slatkaste gelove za tuširanje u ljetnim mjesecima, osobito ako idete na neku zabavu na otvorenom. Ovakve mirisne note privlače komarce i ako se jako namirišete nećete moći pronaći kutak u koji vas neće pratiti.

image
UNSPLASH/

Eterično ulje limunskog eukaliptusa

Znanstveno je dokazano da eterično ulje limunskog eukaliptusa djeluje kao repelent. Ovo je odlična vijest za sve koji biraju prirodnu alternativu za izbjegavanje bliskog susreta s komarcima. Ovo ulje možete koristiti i u posebnom svjećnjaku, posebice predvečer, kad će miris eukaliptusa ispuniti prostoriju u kojoj aktivirate ulje i tako odbiti komarce u noćnom pohodu. Ako nemate ulje eukaliptusa, mogu pomoći i druge varijante, primjerice, lavanda.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Odjeća svjetlih tonova

Ispostavilo se u nekim istraživanjima da komarce privlače materijali tamnijih boja. Što se tiče duljine odjeće, iako znamo da je u vrućim danima puno ugodnija kraća odjeća, duga će protiv komaraca ipak više pomoći. Nošenje dugih rukava i hlača značajno će smanjiti broj uboda komaraca koje ćete nakupiti do kraja večeri, zato birajte lagane svjetle materijale i dužu lepršavu ljetnu odjeću.

Ako su vam već ušli u dom, saznajte kako ih se brzo i efikasno riješiti pomoću sastojka kojeg svi imamo kod kuće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. kolovoz 2024 02:04