OČISTITE ŠTO PRIJE

Ovo skriveno mjesto u kuhinji krivac je za razvoj plijesni koja može biti opasna

 /SHUTTERSTOCK
Dašak oštrih i pljesnivih mirisa koji se širi iz hladnjaka mogao bi biti uzrokovan plijesni koja raste u brtvi vrata uređaja

Hladnjak se puno koristi od jutra do mraka. Vikendi donose još više prilika da otvorite vrata uređaja i zgrabite grickalicu u bilo koje doba dana i noći. Svo to otvaranje i zatvaranje vrata može dovesti do problema sa savitljivom gumenom brtvom.

Ako se vrata hladnjaka ne zatvaraju pravilno ili ako hrana ne ostaje hladna, osobito predmeti na policama vrata, to može biti zbog loše brtve. Čišćenje brtve na vratima hladnjaka često može riješiti većinu problema. Brtvu hladnjaka potrebno je redovito čistiti kako bi se održala u dobrom stanju i kako bi se omogućilo dobro brtvljenje.

image
/SHUTTERSTOCK

Plijesan na brtvama hladnjaka

Dašak oštrih i pljesnivih mirisa koji se širi iz hladnjaka mogao bi biti uzrokovan plijesni koja raste u brtvi vrata uređaja. Plijesan na brtvama hladnjaka može rasti brzo i skriveno. Ako je plijesan na brtvi hladnjaka, zaustavite je prije nego što postane veliki problem pomoću nekoliko osnovnih rješenja za čišćenje.

Sigurno i učinkovito rješenje za čišćenje je miješanje 1 litre tople vode s 1 žlicom sode bikarbone za čišćenje, dezodoriranje i dezinfekciju brtvila. Pazite da raširite brtvu na vratima hladnjaka u stilu harmonike kako biste ušli u kutove i pukotine. Obrišite brtvu na vratima nakon mješavine tako da se ne stvore osušena pasta unutar brtve.

image
/SHUTTERSTOCK

Što ne koristiti

Čišćenje brtvi na vratima hladnjaka može se činiti jednostavnim, ali pogrešne vrste sredstava za čišćenje mogu uništiti plastiku i brtvu. Proizvodi koji sadrže naftne destilate, izbjeljivač ili amonijak mogu oštetiti plastiku brtve na vratima hladnjaka i treba ih izbjegavati, prema GE Appliances.

Razrijeđeni izbjeljivač u malim količinama može se koristiti na brtvama hladnjaka koje su prekrivene s plijesni. Međutim, to može imati negativan učinak i uništiti plastiku ili nagristi već oštećenu brtvu na vratima hladnjaka. Ako odlučite koristiti izbjeljivač za čišćenje grube plastične brtve, nemojte dopustiti da stoji na materijalu dulje nego što je potrebno.

Sva sredstva za čišćenje koja koristite temeljito obrišite s brtve toplom vodom. Obrišite i uvjerite se da nema ostataka prije nego što završite posao čišćenja.

image
/SHUTTERSTOCK

Vodikov peroksid za čišćenje hladnjaka

Ako je brtva i dalje hrapava ili ima mrlje od hrane i plijesni, korištenje učinkovitog antibakterijskog vodikovog peroksida za čišćenje hladnjaka jednostavan je, pristupačan i siguran izbor. Lako uklanja mrlje i može se kombinirati s blagom tekućinom za pranje posuđa za još učinkovitije uklanjanje mrlja i neugodnih mirisa.

How to Clean Stuff preporučuje prskanje vodikovog peroksida tako da može pronaći svoj put do udubljenja brtve na vratima hladnjaka. Obilno poprskajte brtvu i ostavite vodikov peroksid na brtvi dobrih 15 minuta. Upotrijebite pamučni štapić za teško dostupna područja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. rujan 2024 22:15