PAMETNA ZAMJENA

Pomiješajte dva sastojka i napravite domaći deterdžent za perilicu posuđa, duplo je jeftiniji od tableta, a rezultat je isti

 /SHUTTERSTOCK

Perilica posuđa je jedan od onih uređaja koji nam olakšava svakodnevni život. Zahvaljujući njemu štedimo vrijeme i energiju, a naše posuđe blista. Međutim, korištenje tableta ili kapsula kupljenih u trgovini ne donosi uvijek željene rezultate, a često je i vrlo skupa opcija, piše DailyWrap.

Mnogi ljudi vjeruju da su kemijska sredstva za čišćenje nezamjenjiva. Međutim, sastojci dostupni u kućnim kuhinjama mogu biti jednako, ako ne i učinkovitiji u borbi protiv prljavštine.

Jedan od tih sastojaka je boraks, koji košta znatno manje od skupih kapsula kupljenih u trgovini. Kilogram boraksa košta oko 8 eura, dok pakiranje tableta za pranje posuđa može koštati i do 30 eura. Razlika je znatna, a rezultati – iznenađujuće dobri.

Kako pripremiti domaći deterdžent za perilicu posuđa?

Priprema domaće otopine za čišćenje perilice posuđa jednostavna je i traje samo trenutak. Potrebno vam je samo nekoliko sastojaka.

U posudi pomiješajte jednu šalicu boraksa i pola šalice sode bikarbone. Soda bikarbona poznata je po svojim svojstvima čišćenja, a u kombinaciji s boraksom stvara snažan duo protiv masnoće i ostataka hrane. Ulijte smjesu u odjeljak perilice posuđa gdje inače stavljate kapsulu.

Umjesto kupovnog sredstva za ispiranje, ulijte ocat na predviđeno mjesto. To je prirodno sredstvo za sjaj koje uklanja mrlje od vode i ostavlja posuđe besprijekorno čistim.

Postavite perilicu na jednosatni program i gledajte kako tanjuri, lonci i čaše postaju savršeno čisti. Soda bikarbona i boraks učinkovito uklanjaju i najtvrdokornije mrlje, a ocat posuđu daje sjaj bez mrlja.

S ovim jednostavnim rješenjem uštedjet ćete novac i pomoći okolišu izbjegavanjem kemikalija i plastične ambalaže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. listopad 2024 10:48