TESTIRANE 3 METODE

Pomiješala je dva sastojka i izribala fuge u kupaonici: ‘Oduševljena sam rezultatima, ali...‘

Ilustracija

 /SHUTTERSTOCK

Za čišćenje fuga na pločicama, budimo realni, nikad nemamo vremena. Ni volje. A neki nemaju ni iskustva. Za koje se sredstvo za čišćenje odlučiti, od kud krenuti, s čim ribati, koliko će dugo trajati... Toliko je pitanja... No, čini se da smo napokon dobili neke odgovore.

U članku s portala Apartment Therapy, kojeg potpisuju Laura Schocker i Shifrah Combiths, opisuje se jedan jedan mali eksperiment u kupaonici: izrada tri "kućna sredstva", prema preporuci bivše direktorice lifestyle sekcije na istom portalu Taryn Williford, te njihovo testiranje na tri površine jednake veličine. Svaki sastojak pomiješan je u posudi za višekratnu upotrebu iz kuhinje, a kao alat za ribanje poslužile su četkice za zube. Evo rezultata.

image

Ilustracija

/SHUTTERSTOCK

Soda bikarbona i voda

Miješanjem sobe bikarbone i vode u jednakom omjeru dobivena je pastu, a isprobane su dvije tehnike. Prva je bila pustiti pastu da malo odstoji na tretiranoj površini i zatim izribati, a druga je bila umočiti četkicu u pastu te odmah ribati, izravno na pločice i fugirnu masu. Možda se ne bi očekivalo, ali druga je tehnika zapravo bila učinkovitija. Međutim, posao nije bio 100 posto obavljen; figa je ostala blijedo siva. Ovaj je sastojak dobio ocjenu 7/10.

Ocat i voda

Mješavina bijelog octa i vode u jednakom omjeru pokazala se razočaravajućom, posebice ako se uzme u obzir učinkovitost bijelog octa u drugim kućanskim zadacima. Autorica piše kako je ribala, pustile mješavinu da odstoji, pa opet ribala..., ali činilo se da nema razlike. Konačna ocjena bila je 3/10.

Soda bikarbona i vodikov peroksid

Iako vodikov peroksid mnogi ne drže u kući, ova bi ih metoda čišćenja mogla potaknuti na njegovu kupnju, budući da se ovo "uradi sam" sredstvo pokazalo najboljim. Miješanjem vodikovog peroksida i sode bikarbone u omjeru 1:2 dobila se pasta koja je ubrzo postala pjenasta. Pri prvom kontaktu s pločicama rezultati nisu bili obećavajući, ali je fuga nakon nekog vremena počela svijetliti. Nakon sat vremena ribanja izgledala je bolje od očekivanog. Stoga je dobila ocjenu 9/10.

Odabir ‘alata‘ za ribanje

Iako je pasta dobivena od sode bikarbone i vodikova peroksida dobila najveću ocjenu, iskustvo je pokazalo da odabir četkice za zube nije bio baš najbolji. Naime, autorica navode kako se pokušaj ribanja cijele kupaonice pokazao vrlo iscrpnim i - sporim. Stoga je ipak bolje pronaći neku drugu (veću) odgovarajuću četku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. rujan 2024 11:21