Vanjski radovi

Popravak krovišta i čišćenje oluka

I oluke na kući treba očistiti od smeća
Čišćenje oluka

Ukoliko su vaši oluci na pristupačnom mjestu i do njih možete doprijeti ljestvama ili sa terase, taj posao možete obaviti i sami, ali ako su previsoko i na teško dostupnim mjestima, morat ćete potražiti pomoć profesionalaca.

Ako možete doprijeti do svojih oluka koraci za čišćenje su sljedeći:

• Pričekajte toplije dane, kako bi se nečistoće u olucima osušile, kada su mokre kompliciranije ih je odstranjivati.

• Postavite ljestve na čvrstu i ravnu površinu. Objesite na ljestve dvije kante. U jednu ćete stavljati smeće iz oluka, a u drugu stavite alat.

• Kada izvadite smeće, oluk operite vodom. Nabavite nastavak za jači pritisak vode za obično vrtno crijevo ili koristite miniwash. Kako je miniwash težak i nezgrapan, postoje posebni dugi nastavci koji su na vrhu zaobljeni i služe isključivo za pranje oluka.

• Ako voda ne otiče na ispravan način, pročistite odvode oluka sajlom ili pokušajte gurati vrtno crijevo, dok ne probijete začepljenje. Ukoliko se voda i dalje zadržava provjerite da li oluci imaju odgovarajući pad. Oluk bi trebao “visiti” oko 1 cm na svaka 3 metra, prema odvodnom oluku.

• Ako oluci puštaju i na spojevima, taj problem možete jednostavno riješiti silikoniziranjem spojeva u unutrašnjosti oluka.

• Po želji oluke možete i prebojiti kako bi dodatno osvježili izgled svog doma.

Tom Vanderheyden, Unsplash

Popravak krovišta

Postoje dvije vrste popravaka krovišta. Prvo je sanacija, koja se odnosi samo na djelomične radove i promjene crijepa na krovu, a drugo je rekonstrukcija, koja se odnosi na mijenjanje cijelog krovišta. I u jednom i u drugom slučaju, posao je potrebno prepustiti stručnjacima. Opasno je samostalno se upuštati u zamjenu crijepova ili kakve druge radove na krovu, jer će greške u izvedbi rezultirati dodatnim i nepotrebnim financijskim izdacima. Samo će stručne osobe znati ispravno procijeniti je li sa statikom nosive konstrukcije krova sve u redu, kao i imati pravi uvid u stanje drvenih greda. Valja spomenuti da, ukoliko vaš krov ima štetne azbestne ploče, morate ih hitno zamijeniti. Mnoge tvrtke uključene su u akciju zbrinjavanja salonitnih ploča koje za građane podupire FZOEU, a mogu se ostvariti i dodatni popusti za još povoljniju kupnju novog krova.

Foto: Tom Vanderheyden, Cshong, Unsplash

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. listopad 2024 13:13