MINI VODIČ

Pratite ovih 8 savjeta i imat ćete najuredniji hladnjak. I namirnice će dulje ostati svježe

Ilustracija

 ANDRIY POPOV/PANTHERMEDIA/PROFIMEDIA/
Gdje držati određeno voće i povrće, što napraviti s posudama s ostacima hrane? Evo odgovora...

Možete li reći za svoj hladnjak da je jedan od najljepših? Hmmm, teško, zar ne? Naravno, uvijek postoje iznimke, ali veća je vjerojatnost da ćete ga opisati kao bijelog - ili, ako je već malo stariji, možda više nalik krem - i... bučnog. Bez brige, niste jedini. Isti takav ima i Erin Alexander, urednica na Food52.com. Ona, kako priznaje, sate provodi maštajući o kuhinji s novim modelom hladnjaka od nehrđajućeg čelika s francuskim vratima, ledomatom, hladnjakom za vino, ogromnim zamrzivačem... Okej, barem ne traži, da ju citiramo: "i ugrađenu kameru". No, dok ne ostvari svoje vizije, brine o jednom: organizaciji u svom hladnjaku.

"Mogli biste me iznenaditi posjetom, prići ravno hladnjaku, otvoriti ga - i ne užasnuti se. Zapravo, mogli biste čak primijetiti koliko je čisto, kako lako možete pronaći označene ostatke, začine i kako je uredno pohranjeno", napisala je.

Razlog za sav trud koji je uložila u održavanje svog hladnjaka jest taj što ne može kuhati u kuhinji koja nije besprijekorno čista i uredna - od radne ploče i štednjaka do daska za rezanje. Ta potreba za urednošću dovela ju je do nekih spoznaja koje je odlučila podijeliti. Trikove i savjete koje je sama isprobala ili "pokupila" od suradnika ne odnose se samo na organiziranje hladnjaka, nego i na to da u njemu namirnice ostaju dulje svježe. Evo što je, među ostalim, izdvojila...

Sve označite

image

Etiketama označite sve posude

/SHUTTERSTOCK

Koliko vam se puta dogodilo da u hladnjaku pronađete posudu s ostacima hrane, otvorite ju i upitate ukućane: "Kad smo imali ovaj pire krumpir?". Označite sve posude; etikete će vam reći što se u njima nalazi, a na taj način biste mogli izbjeći da zaboravite na neku pospremljenu hranu.

Odvojite određeno voće i povrće

Prije nego ih odložite na pult ili u hladnjak, izvadite voće i povrće iz plastičnih vrećica ili ambalaža. To će omogućiti potreban protok zraka i spriječiti brzo dozrijevanje plodova ili, još gore, razvoj plijesni. No, ključno ih je iskoristiti dok su još svježi. Osim toga, ‘tvrdo‘ voće poput jabuka, krušaka i nektarina poželjno je držati na pultu, dok ‘meko‘ voće poput manga, šljiva i bobičastog voća treba stavljati u hladnjak.

Maknite limune s radne ploče

Suprotno uobičajenoj praksi, radna ploča nije mjesto za limune i limete. Ako ih čuvate u hladnjaku trajat će mnogo dulje - do mjesec dana! Jer, ako su na otvorenom brže se suše.

Začinsko bilje kao buket svijeća

image

Svježe ubrano začinsko bilje držite na srednjoj polici

/SHUTTERSTOCK

Meko, lisnato začinskog bilja poput bosiljka ili peršina trebalo bi tretirati kao da je svježe rezano cvijeće. Jednostavno odrežite manju količinu stabljika te ih stavite u staklenku napunjenu vodom. Nježno pokrijte komadom eko ‘folije‘ od pčelinjeg voska i držite na srednjoj polici u hladnjaku - tako će trajati najmanje tjedan dana.

Proizvodi iz smočnice

Postoji niz artikala koje vjerojatno čuvate na policama svoje smočnice, a koji bi puno bolje prošli u vašem hladnjaku. Primjerice, sojin umak, javorov sirup, organski maslac od orašastih plodova, sojino mlijeko, mlijeko od orašastih plodova, brašno od cjelovitih žitarica i orašastih plodova... No, čak je i kvasac zapravo najbolje čuvati u hladnom okruženju. Pitate se zašto? Kvasac se lako uništava nakon izlaganja svjetlu i toplini. Za dugotrajnije skladištenje, možete ga držati u hermetički zatvorenoj posudi u zamrzivaču, gdje će trajati do nekoliko mjeseci.

Meso i riba

Ako meso i ribu skladištite na gornjoj polici, pakiranje može procuriti, a kapljice mogu pasti na sirove proizvode ili bilo što drugo pohranjeno na nižim policama u vašem hladnjaku, što može lako širiti bakterije. Stoga ih je uvijek bolje držati u donjem dijelu hladnjaka.

Jaja i mliječni proizvodi

image

Mliječni se proizvodi brže kvare ako se drže u vratima hladnjaka

/SHUTTERSTOCK

Mnogi vjeruju da se mliječni proizvodi - mlijeko, vrhnje, jaja i sir, trebaju čuvati na unutarnjem dijelu vrata hladnjaka. No, ispostavilo se da to nije najbolja ideja. Ovakvim proizvodima trebaju biti na mjestu gdje je niska temperatura konstantna, poput gornje police hladnjaka, kako se uslijed čestog otvaranja vrata i ulaska toplijeg zraka ne bi pokvarili.

Obloga za police

Možemo priznati da naši hladnjaci ponekad znaju biti malo neuredni, zar ne? Ponekad je jednostavno iscrpljujuće nakon višesatnog kuhanja i pranja posuđa brisati i čistiti police u hladnjaku. No, možete ih obložiti vodootpornom oblogom koja se lako briše ili se može ukloniti za dubinsko čišćenje. Alternativno, možete koristiti i tacne ili limove za pečenje. Na taj način možete grupirati proizvode te ih izvlačiti zajedno, gotovo kao ladicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. listopad 2024 10:37