JESTE LI ZNALI?

Profesionalci svaki dan stavljaju papir za pečenje na dno pećnice. Kada saznate razlog, odmah ćete učiniti isto

 /SHUTTERSTOCK

Kada pečemo u pećnici, hranu obično stavimo na rešetku. To je neka uobičajena praksa. No, sada su profesionalni kuhari otkrili trik uz pomoć kojeg će, tvrde, jelo biti ukusno kao iz najboljeg restorana. Oni, naime, kažu da treba ukloniti rešetku i pripremiti hranu na samom dnu pećnice. Ističu da je to najbolji način za pripremu fine pizze, kruha, mesa i druge hrane koju inače imati običaj pripremati u pećnici.

Umjesto pečenja hrane na roštilju, postavljanje posude za pečenje izravno na dno pećnice omogućuje intenzivniji i ravnomjerniji prijenos topline. Na dnu pećnice toplina bolje cirkulira i hrana se kuha brže i ravnomjernije, što je idealno za jela poput pizze, kruha ili pečene peradi ili povrća kada želite onu savršeno hrskavu koricu. Profesionalci to znaju - i zato često koriste ovu tehniku.

-Okus bude odličan zbog tople, donje površine pećnice koja je u kontaktu s hranom - kažu i dodaju kako je najbolje maknuti rešetku, staviti papir za pečenje i zagrijati pećnicu na 250 stupnjeva. Ono što morate paziti jest da dno pećnice bude dovoljno čvrsto da izdrži težinu hrane koju pripremate.

Njihov savjet je da maknete rešetke i stavite papir za pečenje, zatim zagrijete pećnicu na 250 stupnjeva, ali pritom pazite da dno pećnice bude dovoljno čvrsto da izdrži težinu hrane koju pripremate.

Papir za pečenje ima još jednu važnu prednost – štiti vašu pećnicu od masnoće, sokova i ostataka hrane. Ovaj jednostavan trik olakšava čišćenje i sprječava neugodne mirise koji se mogu pojaviti kada se mast zapeče na dnu. Također sprječava izravan kontakt hrane s metalnim dijelovima pećnice, čime se smanjuje opasnost od spaljivanja i prskanja. Osim toga, kada uklonite rešetku i kuhate na dnu, hrana je bliže izvoru topline, što znači da će se brže karamelizirati i poprimiti bogatiji okus. Ovo je posebno korisno kod pečenja povrća, mesa ili tijesta - svega što zahtijeva hrskavost izvana i sočnost iznutra. Profesionalni kuhari to koriste za postizanje zlatne, hrskave korice koju je teško postići pečenjem na srednjoj rešetki, prenosi klik.hr.

Dakle, pečenje na dnu pećnice s papirom za pečenje daje bolje rezultate, kraće vrijeme pečenja i puno manje stresa prilikom čišćenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. prosinac 2024 07:03