IZNENAĐUJUĆE, ZAR NE?

Profesionalna čistačica proziva: ‘Svi mislite da je najprljavija školjka, a zapravo je nešto drugo što najmanje čistite!‘

 SARAH ELLIOTT/

Na samu pomisao prljavštine u kupaonici svima pada na poamet jedan proizvod - wc školjka. I iako bi možda bilo sasvim logično pomisliti da je baš ona najrpljavije mjesto svake kupaonice, oni kojima je čišćenje posao ne misle tako. Iz dugogodišnjeg iskustva u čiščšenju, sasvim je drugačiji zaključak donijela Trish Duarte, profesionalna čistačica franšize MaidPro, koja je svoja iskustva podijelila s poznatim portalom za uređenje doma i umijeće življenja Apartment Therapy.

image

Većina prvo pomisli na wc školjku, no ona nije najprljavije mjesto u kupaonici

NATALLIA RAMANOUSKAYA/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

- Kada razmišljamo o prljavim površinama u kupaonici, na pamet nam često prvo padaju WC školjka, slavina i umivaonik, a iako su to doista mjesta gdje se nakupljaju bakterije, obično ih se čisti češće baš zato jer smo ih svjesni - istaknula je u članku. Kvake i ručka, s druge strane, predmeti su koje prljavim rukama najčešće dodirujemo, a istovremeno na njih najmanje obraćamo pažnju.

Svaki put kad posegnemo za kvakom ili ručkom od ormarića u kupaonici, za sobom ostavimo ‘trag bakterija‘ u zraku koje će najvjerojatnije sletjeti upravo tamo, tvrdi Trish. Iako to zvuči kao zaista puno prljavštine i bakterija, rješenje ja zapravo vrlo jednostavno.

image

Ručke od ormarića možemo svaki dan brzinski prebrisati dezinficijensom, ako ga držimo na vidljivom mjestu

PC PHOTOGRAPHY/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Blagi dezinfekcijsko sredstvo za ukćanjanje bakrerija držite uvijek pri ruci i na vidljivom mjestu. Odličan izbor bit će mala bočica s raspršivačem, kako biste mogli svakodnevno u samo nekoliko sekundi osigurati što manje širenje bakterija. Na taj način ne morate ‘čekati‘ kompletno čišćenje kupaonice, već možete svakog dana prebrisati ili pošpricati ova sporna mjesta koja okupljalju neželjeno društvo.

A osim ručki i kvaka, među najpljavijim površinama u kupaonici navodno su i sami zidovi. Baš kako što je stvar i s wc školjkom, niti na njih ne pbraćamo dovoljno pažnje pa su dobar izbor bakerijama i naslagama da se ‘u miru‘ talože u velikim količinama. Jedan od neobičnijih proizvoda s kojim se zidovi u kupanici brzo i jednostavni mogu očistiti je - pjena za brijanje. O ovoj smo metodi čišćenja nedavno pisali kada ju je jedna korisnica društvenih mreža, na savjet svekrve, isprobala i ostala oduševljena rezultatima.

Vrijeme intenzivnog druženja, baš kao i vrijeme učestalih viroza, je pred vratima, pa je dobro ove brzinske trikove za čišćenje imati na umu i primjenjivati češće kako bismo i na taj način pomogli smanjivanju rizika od sezonskih oboljenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. listopad 2024 07:02