stari trik

Prva pomoć kod uboda pčele ili ose: pčelari i travari se kunu da djeluje 100 %!

 /SHUTTERSTOCK

Kod vas ubode pčela, bol traje kratko, svega minut-dva, a da bol kasnije prolazi, a pojavljuje se oteklina i neugodan osjećaj. Međutim, kada su u pitanju osobe alergične na pčelinji ubod, on za njih može biti vrlo opasan, ali, nažalost, i koban tj. smrtonosan.

Alergični trebaju biti oprezni, a ako dođe do uboda javiti se liječniku. Ipak, jedan pčelar smatra da nema ničeg zdravijeg od uboda pčele i smatra da je boravak u blizini pčelinjaka pravi užitak, da opušta i smiruje, prenosi Stil Kurir.

U slučaju ujeda pčele, ovaj pčelar kaže da bol traje kratko, svega minut-dva, a da kasnije nestane samo otok, ali i već spomenut osjećaj neugode i nelagode. Tko nije alergičan, nakon uboda je najbolje uzeti jedan aspirin ili andol (što god ima kod kuće), otopiti ga s nekoliko kapi vode i staviti na mjesto uboda.

image
/SHUTTERSTOCK

- Ostaje otprilike minutu ili dvije, a zatim nestane. Nema otoka, nema boli, a neće biti ni svraba. Provjereno - kaže ovaj pčelar koji je i travar. Također savjetuje korištenje obloga od navlažene sode bikarbone, a ako ništa od navedenog nemamo kod sebe u trenutku uboda, najbolje bi bilo uzeti tri različite biljke iz prirode. Dobro ga zgnječite i utrljajte sok na kožu na mjestu uboda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. rujan 2024 13:21