PSIHOLOŠKI EFEKT

Sedam stvari koje se, prema terapeutima, trebaju izbjegavati u dnevnom boravku jer izazivaju stres

 ALEKSANDRA ZLATKOVIC/GETTY IMAGES

Dnevni boravak u svakom je domu obično mjesto za druženje, odmaranje, oaza za mir i toplinu. Međutim, prema psihološkim terapeutima, može biti i izvor stresa, ukoliko u njemu stvari nisu kako treba. Na portalu Ideal Homes konzultirali su stručnjake koji su detektirali kojih je to osam najvećih izbora stresa u dnevnom boravku.

Dali su ujedno i savjete kako ih jednostavno izbjeći i time povećati harmoniju i dobar osjećaj u prostoriji u kojoj se provodi najveći dio dana. Evo što su izdvojili.

1. Intenzivna boja na zidu

Psiholog Lee Chambers za Ideal Homes rekao je da Iako možemo imati različite interakcije s bojama, ovisno o preferencijama i simbolici, treba uzeti u obzir da crvena može biti stimulirajuća, ubrzati otkucaje srca i izazvati osjećaj hitnosti što može pojačati osjećaj stresa.

- Svjetle i intenzivno narančaste i žute nijanse mogu imati sličan učinak, ako se koriste u pretjeranim količinama, one nam zapravo daju energiju i želju da se nešto učini, što može izazvati uznemirenost i frustraciju - istaknuo je Chambers.

Nasuprot tome, hladne, tamne boje, osobito one s nedovoljno osvjetljenja, mogu djelovati hladno i neugodno. Neki bi se ljudi zbog toga mogli osjećati neugodno. Stresno može biti i previše kontrasta jer to prostor može učiniti pretjerano stimulativnim.

- Za mirnu, opuštenu dnevnu sobu uzmite u obzir nježno plavu i zelenu, koje su često povezane s osjećajem vedrine i prirodne ravnoteže, kao i boju lavande ili blijedo ružičastu - dodaje Chambers.

2. Punktovi s neredom

- Dnevni boravak je mjesto gdje možete podići noge i opustiti se, tako da kada stvari nisu na svom mjestu ili su u prolazu, poput hrpe papira ili odjeće koja čeka peglanje, jednostavno se ne možemo opustiti - rekla je profesionalna organizatorica i psihoterapeutkinja Kate Ibbotson. Za rješavanje ovog problema dala je nekoliko smjernica kako brzo i efikasno srediti nered, ali i čime opremiti dnevni boravak u istu svrhu.

Kate predlaže namještaj s ugrađenim spremištem poput otomana ili taburea s poklopcem, male police s pletenim kutijama koje se mogu jednostavno izvaditi i općenito ne previše namještaja i predmeta. Uz ove savjete i dnevnu rutinu čišćenja od koje ne biste smjeli odustajati, uredan dnevni boravak je zagarantiran.

image
PRESS

3. Previše svjetla

Ugodno osvjetljenje koje nije ni progušeno ni pretjerano najbolji je izbor za dobar osjećaj u prostoru. Zato je važno pažljivo odabrati glavni izvor svjetlosti, i to prema njegovim arhitektonskim značajkama kao i prema strani svijeta na kojoj se nalazi.

Ovdje je vrlo važna mjera pa, ako želite pomoću vjetla naglasiti dijelove namještaja ili, primjerice, umjwetni kamin, napravite to s prigušenim LED-icama kako ne biste dobili efekt suprotan odželjenog - umjesto tople svjetlosti uznemirujuće blještavilo.

4. Dominantan televizor

TV ekrani postajali su sve veći i veći tijekom godina, a to nije uvijek dobro za udobnost same prostorije u kojoj se nalazi. U idealnom slučaju želite da vaš TV bude točno u razini očiju kada sjedite. I trebao bi biti oko 180 centimetara udaljen od vas, ako je riječ o televizoru srednje veličine.

Ovakvo se pozicioniranje savjetuje kako bi se tijekom gledanja televizora mogli najugodnije smjestiit u sofu i pritom ne biti previše izloženi buci ili jakoj svjetlosti.

image
/SHUTTERSTOCK

5. Prenatrpan prostor

Ako vaša soba djeluje klaustrofobično ili je teško hodati uokolo bez da zapnete za nešto, to naprosto znači da imate previše namještaja ili stvari.

- Razmislite o svim različitim aktivnostima koje se odvijaju u sobi. Također, razmislite kako se želite osjećati u toj prostoriji. Ako se želite osjećati opušteno i ugodno, tada ćete vjerojatno imati potpuno drugačiji pristup dizajnu kao da želite da prostor djeluje svježe i minimalistički - rekla je dizajnerica interijera Anna Maria Stoltman.

Prenatrpan prostor može izazivati nervozu i stres, dok minimalistički uređena dnevna soba poziva na opuštenost i harmoniju.

6. Kao da vas netko promatra

Prozori kroz koje se sve vidi mogu izazvati osjećaj "kao da vas netko promatra", a to nije nimalo opuštajuće. Zavjese koje jamče diskreciju dobar su odabir u urbanim sredinama. S njima ćete se osjećati intimnije i zaštićenije, a to sve svakako smanjuje stres izazvan užurbanom svakodnevicom.

Ako želite sačuvati razinu osvjetljenja, ali i privatnost, druga opcija su rolete odozgo prema dolje, odozdo prema gore, ‘One kontroliraju privatnost u razini očiju, a istovremeno čuvaju prirodno svjetlo i vaš prozor u svijet‘, objašnjava.

7. Neudobna sofa

Bolovi u ramenima i leđima mogu biti izazvani neudobnom sofom. Zato pazite u odabiru jer ne želite čitav idući dan provesti u bolovima, a posljedično i stresu od istih. Udobna sofa, savjetuju na stranici Ideal Homes, imat će tri kvalitete, a to su čvrsto punjenje, kvalitetno obložen okvir i prave kutove za visinu.

iako je riječ o sjedenju, visina korisnika sofe jako je bitna. Zato, ako ste niži, kupite "pliću" sofu s nižim naslonom, i obratno, za visoke ljude pravi je odabir dublja sofa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. rujan 2024 11:48