Đumbir se može kupiti gotovo u svakoj trgovini, ali ako imate vrt, nema razloga da ga sami ne uzgojite. Hrvoje Kovač iz Botaničkog vrta PMF-a u Zagrebu pokazuje način kako ćete pripremiti sadnice za proljetnu sadnju.
Nedavna viroza koja je poharala moju obitelj navela me je da vam napišem nešto o biljci koja nam je uvelike olakšala to stanje. Naime, pravo je “čudo” za ublažavanje posljedica raznoraznih prehlada i viroza, ali odlična i za prevenciju.
Đumbir (Zingiber officinale) je trstici slična biljka, čije stabljike mogu doseći i do 1,5 m. Ima uske zelene listove i žućkastoroze cvjetove. Prema dostupnoj lite- raturi, đumbir potječe iz bujnih tropskih azijskih šuma, međutim, danas se uzgaja kao kultura u tropskim i suptropskim zemljama. Najveći proizvođač današnjice je Indija, a slijede je Nigerija, Jamajka, Sierra Leone, Haiti… Na našem tržištu može se pronaći svjež, u obliku gomolja, ali i u obliku praha, kao začin, a ponegdje i kao ušećerena delikatesa. Svježi gomolj je aromatičan, pikantan i ugodnog mirisa.
Očito su i naši sugrađani prepoznali dobrobit đumbira pa je postao prilično dostupan u našim trgovinama. No, imate li vrt, nema razloga da ga sami ne uzgojite. Pokazat ćemo vam način kako pripremiti sadnice za proljetnu sadnju.
1 Potreban materijal
Gomolj đumbira - možete ga nabaviti u gotovo svakoj većoj prehrambenoj trgovini, keramički lonac, zemlja za cvijeće, pijesak i crepići za drenažu, nožić i škare
2 Korak
Nožićem razdijelite gomolj na komade.
3 Korak
Potom na dno lončića stavite crepiće ili kamenčiće za drenažu, zatim ih prekrijte pijeskom da bi višak vode mogao nesmetano otjecati jer bi u protivnom mogao istrunuti korijen. Zatim na pijesak stavite zemlju i posložite komade gomolja koje lagano utisnite u zemlju na način da ostavite dio gomolja na površini.
4 Korak
Tako pripremljenu teglu ostavite na svijetlom i toplom mjestu. Nakon 10-ak do 15 dana možete očekivati izbijanje prvih klica.
5 Način izrade
U plastičnu vrećicu stavite gomolj koji obilno poprskate vodom, potom u vrećicu upuhnete zrak i zatvorite je.
6 Korak
U vrećici će se stvoriti potrebna mikroklima koja će nakon 5-7 dana rezultirati stvaranjem klice i korjenčića. Nožićem pažljivo odvojimo klicu i korjenčić od ostatka go- molja. Odvojenu klicu (slika 3) posadite u lončić sa zemljom i drenažom koji ste pripremili na prethodno opisan način.
7 Korak
Pri sadnji pripazite da korijen dobro prekrijete zemljom i blago je utisnete oko klice. Tako pripremljene biljčice ostavite na toplom i svijetlom mjestu i obilno ih zalijevajte do proljeća, kad će biti spremne za pre- sadnju u vrt, na otvoreno.
DOMAĆI ČAJ OD ĐUMBIRA ZA DETOKSIKACIJU I IMUNITET
Ogulite komadić gomolja đumbira, otprilike 5-7 cm, pa u posudu za čaj ulijte otprilike 1l hladne vode. Narežite oguljeni đumbir na ploške pa ih prokuhajte u vodi. Nakon toga ostavite da se čaj ohladi pa dodajte sok jednog svježe cijeđenog limuna i zasladite medom, koji će ublažiti okus đumbira. Količinu đumbira koji ćete stavljati u čaj korigirajte prema vlastitom ukusu. Što više korijena stavite, čaj će biti pikantniji.
UPOTREBA U PREHRANI
Koristi se kao začin. Naime, sušeni đumbirov prah ima oštar okus pa je čest sastojak curry mješavina. U prahu se nerijetko koristi na način da se dodaje u tijesta pa je u Engleskoj dobro poznat “ginger bread”, odnosno đumbirov kruh, u našem podneblju poznatiji kao medenjak. U Japanu ga pak kisele (gari) i poslužuju uz sushi.
UPOTREBA U NARODNOJ MEDICINI
Prema dostupnoj literaturi, đumbir se upotrebljava za detoksikaciju organizma jer pospješuje funkciju jetre, snažan je antioksidans i pospješuje metabolizam. Koristi se i za ublažavanje želučanih tegoba, a preporučuje se i trudnicama za ublažavanje mučnine u trudnoći, bez posljedica. S obzirom na to da se preporučuje za jačanje imuniteta i protiv prehlade, neizostavan je u brojnim domaćinstvima tijekom zimskih mjeseci, ali je odličan hladan za okrepu ljeti.
UBLAŽITE GRLOBOLJU NA PRIRODAN NAČIN
Počastite li se prilično ukusnom mješavinom od naribanog komadića korijena đumbira, otprilike 2-3 cm, koji ste pomiješali sa žlicom meda i sokom od pola svježe iscijeđenog limuna, osjetit ćete olakšanje.
Želiš podijeliti s nama svoj DIY projekt?
Popuni obrazac u nastvaku, a mi ćemo ti se javiti u što kraćem roku.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....