DOBRA PRVA POMOĆ

Soda bikarbona i 1 sastojak iz kuhinje uklanjaju sve mrlje od ulja kao od šale, nećete potrošiti ni cent više

 /SHUTTERSTOCK

Mrlja od ulja ili neke druge masti na odjeći veliki je problem. Naime, od svih mrlja, ovo su jedne od najtvrdoglavijih i jako teško ih se skida.

Laura Goodman, viša znanstvenica u Procter & Gambleu kaže kako je stvar u osnovnoj kemiji na otpornosti ovih mrlja. Većina masti i ulja su polukrute ili čvrste na sobnoj temperaturi, što znači da je za uklanjanje potrebna topla ili vruća voda. Ovisi i o tkanini: Goodman ističe da su sintetička vlakna poput poliestera osobito teška za obradu, jer ih privlače masnoća i ulje.

Uklanjanje mrlja od ulja i općenito uklanjanje mrlja od masnoće uvijek treba započeti skupljanjem viška masnoće čistim ručnikom ili salvetom. Postoji nekoliko kućnih trikova i jednostavnih postupaka koji vam mogu riješiti ovaj problem.

image

Većina masti i ulja su polukrute ili čvrste na sobnoj temperaturi, što znači da je za uklanjanje potrebna topla ili vruća voda

/SHUTTERSTOCK

Uklanjanje mrlja sodom bikarbonom – podrazumijeva posipanje velike količine sode bikarbone na mrlju i ostavljanje sat vremena. Postupno će soda bikarbona upiti masnoću, što se jasno vidi po tamnjenju praha. Oštrim plastičnim predmetom poput lopatice za kekse ili plastične kartice uklonite osušeni prah, istrljajte mrlju deterdžentom za suđe i operite u perilici na najvišoj temperaturi za određenu tkaninu. Time je uklanjanje mrlja od ulja s odjeće završeno. Uklanjanje masnih mrlja s većih površina zahtijeva ponavljanje postupka posipanja sodom bikarbonom ili kada vidite da se nije sva masnoća upila, prenosi Krstarica.

Talk je izvrsna prva pomoć, jedan od najboljih odgovora na pitanje kako ukloniti mrlju od ulja. Obilno pospite umrljano područje talkom i ostavite da odstoji dok talk ne upije svu masnoću. Iščetkajte talk mekom četkom za odjeću i mrlja će nestati.

Brašno, kukuruzni škrob ili škrob - također su superupijajuće sredstvo za uklanjanje masnih mrlja, koje ćete nježno iščetkati s odjeće nakon što pospete masnu mrlju.

Deterdžent za pranje posuđa razrijedite s vodom u omjeru 3:1 i mekom spužvicom nanesite na mrlju dok ne zapjeni. Ako nije osjetljiva tkanina, izribajte četkicom za zube. Isperite toplom vodom s octom i uspješno ste uklonili masnoću. Operite nakon ovog postupka u perilici rublja, na višim temperaturama, piše Espreso.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. listopad 2024 07:52