REZULTATI STUDIJE

Šokantno! Čak 600 virusa pronađeno na tuševima i četkicama za zube! Ali ima i dobrih vijesti...

 /SHUTTERSTOCK
Istraživači sa Sveučilišta Northwestern svoja su zapažanja objavili u časopisu Frontiers in Microbiomes

Možda ćete se trebati otuširati nakon što čujete rezultate studije koju su proveli istraživači sa Sveučilišta Northwestern. Oni su, naime, identificirali su više od 600 različitih virusa na 92 ​​uzorka glava tuša i 34 četkice za zube!

"Broj virusa koje smo pronašli je apsolutno divlji", rekla je mikrobiologinja Erica M. Hartmann, koja je vodila studiju, prenosi New York Post.

"Pronašli smo mnoge viruse o kojima znamo vrlo malo, ali i mnoge druge koje nikada prije nismo vidjeli", dodala je.

image

Studija o četkici za zube od milja je nazvana "Operacija Pottymouth"

GAM1983/GETTY IMAGES

Dobra vijest je da su mikrobni agensi otkriveni na glavama tuša i četkicama za zube bakteriofagi, virusi koji zapravo inficiraju i ubijaju bakterije.

Istraživači su primijetili da su mikobakteriofagi bili najzastupljeniji. Ovi virusi inficiraju mikobakterije, vrstu bakterije koja uzrokuje bolesti poput tuberkuloze, gube i određenih kroničnih infekcija pluća.

"Mogli bismo zamisliti uzimanje ovih mikobakteriofaga i njihovo korištenje kao način za čišćenje patogena iz vašeg vodovodnog sustava", objasnila je Erica M. Hartmann.

"Želimo pogledati sve funkcije koje ti virusi mogu imati i shvatiti kako ih možemo koristiti", dodala je.

Studija, objavljena u srijedu u časopisu Frontiers in Microbiomes, nastavak je istraživanja koje je otkrilo da velika većina mikroba na vašoj četkici za zube vjerojatno dolazi iz vaših usta, a ne iz WC školjke. Studija o četkici za zube od milja je nazvana "Operacija Pottymouth".

image

Glava tuša može se prati sapunom i vodom ili natapanjem u ocat

/SHUTTERSTOCK

"Ovaj projekt je započeo kao kuriozitet", rekla je Erica M. Hartmann, dodajući kako u željeli znati koji mikrobi žive u našim domovima.

"Ako razmišljate o unutarnjem okruženju, površine poput stolova i zidova vrlo su teške za život mikroba. Mikrobi preferiraju okolinu s vodom. A gdje je voda? U našim tuševima i na četkicama za zube", poručila je te preporučila pranje glava tuša sapunom i vodom ili natapanjem u ocat kako bi se uklonile nakupine kalcija. Također je predložila redovitu zamjenu glava električnih četkica za zube. Erica M. Hartmann nije ljubiteljica antimikrobnih četkica za zube, za koje je rekla da mogu dovesti do sojeva bakterija otpornih na antibiotike.

"Mikrobi su posvuda i od velike većine njih nećemo se razboljeti. Što ih više napadate dezinficijensima, veća je vjerojatnost da će razviti otpornost ili ih je teže liječiti", napomenula je, piše New York Post.

Kako dezinficirati četkice za zube?

Stomatologinja Joyce Kahng iz Južne Kalifornije preporučila je da četkicu za zube mijenjate svaka tri mjeseca i da je ne dijelite ni s kim. Predložila je 10 načina za dezinfekciju čekinje na četkicama:

- operite ih sapunom za ruke

- uronite ih u kipuću vodu na 30 sekundi

- umočite ih u vodicu za ispiranje usta na dvije minute

- ostavite ih u vodikovom peroksidu preko noći

- umočite ih u bijeli ocat na 30 sekundi

- koristite mješavinu dvije žličice sode bikarbone i vode

- koristite mješavinu dvije šalice vode i dvije žličice izbjeljivača na šest minuta

- umočite ih u otopini pola tablete za protezu na 90 sekundi

- umočite ih u hipokloričnu kiselinu

- koristite UV sterilizator

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. listopad 2024 08:23