SAN SNOVA

Spavaća soba ne mora biti najdosadnija u domu: stručnjaci predlažu 9 načina da unesete više života u ovu prostoriju. Jedan će vam se naročito svidjeti

Neke spavaće sobe same po sebi izgledaju fantastično, ali i obična spavaća soba može zasjati novim sjajem

 CHRIS RYAN/HOXTON/PROFIMEDIA

Spavaća soba jedna je od najpredvidljivije organiziranih i namještenih prostorija u svakom domu. Krevet, ormar, stropna rasvjeta, eventualno noćni ormarići sa stolnim svjetiljkama - ovo bi bio kratak opis barem 90 posto svih spavaćih soba.

Ali to ne mora biti tako, spavaća soba može zadovoljiti i one kojima je to isključivo mjesto za odmor, ali i one koji u spavaću sobu žele unijeti više života. Uz ove ćete savjete svoju spavaću sobu pretvoriti u prostor kakav želite - čak i ako stan samo unajmljujete.

Neka i strop privlači poglede

image

Poželjno je da stropna rasvjeta bude raskošnija, to će spavaću sobu učiniti luksuznijom

CHRIS ROSE/PROPERTYSTOCK/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

Ne, ne mislimo da postavite ogledala na strop, dovoljno je da posvetite više pažnje izboru stropne rasvjete. Uobičajeni izbor rasvjetnog tijela za spavaću sobu je neka jednostavna stropna svjetiljka, nalik na one koje stavljamo po hodnicima.

Vaša spavaća soba nije hodnik, stoga definitivno zaslužuje ljepšu stropnu svjetiljku. Spavaća soba nije prolazna, stoga izaberite raskošnu svjetiljku koja oduševljava, počastite se lijepim komadom na koji ćete biti ponosni. Uz stropnu, u spavaćoj je sobi poželjna i ambijentalna rasvjeta, više manjih rasvjetnih tijela koja će kreirati posebnu atmosferu.

Ne bojte se boja

image

Bojom možete oličiti sve, ali i istaknuti samo jedan zid

HASSAN REHMAN/PANTHERMEDIA/PROFIMEDIA

Nova boja na zidovima ekspresno će promijeniti atmosferu prostorije - a cijela ‘operacija‘ može biti gotova u jednom danu. Dosadne bijele zidove zamijenite onima u boji; to može biti jedna boja, možete bojom naglasiti jedan zid ili nišu, a možete se odlučiti i za više nijansi iste boje.

U načelu, hladnije boje umiruju, a življe oslobađaju energiju. Iako dizajneri preporučuju hladnije i neutralne boje za spavaću sobu, to možda neće biti u skladu s vašom prirodom, stoga birajte boju u kojoj ćete uživati.

Osigurajte prostor za sjedenje

image

Spavaća soba može pružiti utočište i kad poželite u miru čitati

TOM MERTON/HOXTON/PROFIMEDIA

Iako je spavaća soba mjesto za odmor i spavanje, često se u ovu prostoriju povučemo čisto da bismo mogli predahnuti. Krevet neka bude samo za spavanje (i još poneke opuštajuće aktivnosti), stoga slobodno u spavaću sobu unesite i stolac, fotelju ili širi tabure.

Ta će vam površina poslužiti kad poželite čitati, u miru surfati internetom ili razmjenjivati poruke s prijateljima, uživati u šalici toplog čaja prije spavanja...

Jutrima sačuvajte topla stopala

image

Tepih pored i ispod kreveta uvijek je dobra ideja

MARTIN BARRAUD/HOXTON/PROFIMEDIA

Jedan od najneugodnijih načina da započnete dan je spustiti topla stopala na hladan pod. Osim što ćete se razbuditi u trenu, hladna stopala bi vas mogla pratiti još dugo u dan. Stoga učinite sve da izbjegnete taj scenarij.

Parket je dobar izbor podne obloge za spavaću sobu, ali još je bolje ako ispod kreveta podvučete i topli tepih koji će se pobrinuti da uvijek s kreveta zakoračite na nešto toplo. Podno grijanje također nije loša ideja, ali ono zahtijeva ozbiljnije zahvate (između ostalog, i u kućni budžet).

Proširite spavaću sobu

image

Probiti vrata između spavaće sobe i kupaonice znači kraći put do toaleta po noći

DOUGLAS HILL/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

Da, svi bismo htjeli da naša spavaća soba izgleda poput onih na stranicama Doma i dizajna - lijepo uređena, prozračna i prostrana. Prva dva uvjeta možemo ispuniti, ali na onaj koji se tiče prostranosti često ne možemo utjecati. Ili?

Možda ipak možemo! To ne znači da bismo trebali dograđivati novo krilo kuće ili zazidati balkon, na koji se izlazi iz spavaće sobe. Ako nije riječ o nosivom zidu, možete napraviti otvor za nova vrata prema kupaonici, ako se nalazi do spavaće sobe. Ili između spavaće i radne sobe... U svakom slučaju, i to je mogućnost o kojoj možete razmisliti.

Osvježite namještaj spavaće sobe

image

Nova podnica, madrac ili posteljina osvježit će izgled spavaće sobe

MARTIN BARRAUD/CAIA IMAGE/PROFIMEDIA

Ako ste zadovoljni s veličinom, funkcionalnošću i bojama zidova svoje spavaće sobe, razmislite o novom namještaju, predlaže Mikayla Borchert u tekstu na portalu Family Handyman. Jer neke od najboljih adaptacija ne podrazumijevaju građevinske zahvate i posjet mjesnoj upravi u pokušaju dobivanja građevinske dozvole...

Ulaganje u nov okvir kreveta, madrac i luksuznu posteljinu često donosi sjajne rezultate. Za još bolji utisak dodajte nekoliko jastučića, toplu deku i zanimljiv prekrivač za krevet.

Ni strop ne mora biti bijeli

image

Strop ne mora biti dosadnjikavo bijele boje

YEVHENII PODSHYVALOV/PANTHERMEDIA/PROFIMEDIA

Prije nego se odlučite za raskošnu stropnu svjetiljku, možda biste mogli prebojati i strop? Malo boje moglo bi učiniti čuda za atmosferu u vašoj spavaćoj sobi...

U tom slučaju zidovi mogu ostati bijeli ili u nekoj neutralnoj boji. Nije loša ideja istom bojom kao i strop obojiti i gornjih dvadesetak centimetara zidova - to će stvoriti neočekivanu i zanimljivu dinamiku.

Stavite pravu stvar na pravo mjesto

image

Ladice i police, zakrivene od pogleda, prednost su koju si možete priuštiti

SIMON MCBRIDE/AVALON/PROFIMEDIA

Jedan od načina da osvježite svoju spavaču sobu jest da stavite pravu stvar na pravo mjesto - i, kao što pjesma kaže, to činite često. Naime, neuredna spavaća soba čini vas depresivnima, stoga se pobrinite da osigurate dovoljno mjesta za pohranu i sve stvari pospremite gdje spadaju.

Ormari, samostojeći i ugradbeni, logičan su izbor - ali ne moraju biti jedini. U ponudi ćete pronaći i krevete u čijim se podnicama krije dodatni prostor za pohranu ili skrivene ladice, a tu su i taburei u koji je moguće nešto smjestiti. Uglavnom, oslobodite krevet za spavanje. I rekreaciju:)

‘Ogledalo, ogledalce moje...‘

image

Stolić u spavaćoj sobi lijep je, ali i praktičan dodatak

ASTRONAUT IMAGES/CAIA IMAGE/PROFIMEDIA

Spavaća soba se nerijetko pretvara i u frizerski salon, butik i salon ljepote - zašto si onda ne biste priuštili stolić za kozmetiku? Ili radni stol, za kojim ćete u opuštenoj atmosferi i u tišini obaviti poneki poslić?

U specijaliziranim ćete trgovinama pronaći stolić po želji. I ne morate nužno tražiti pod kategorijom ‘namještaj za spavaću sobu‘; dajte mašti na volju i potražite stolić koji odgovara vašim potrebama. Ako zatreba, lako ćete ga prilagoditi i uskladiti s ostatkom namještaja spavaće sobe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. listopad 2024 08:01