STARA NAVIKA

Spremate li i vi posuđe u ugašenoj pećnici? Bolje prestanite s ovom navikom što prije

 /SHUTTERSTOCK

Ako u unutrašnjosti ugašene pećnice često skladištite posude, zdjele ili plehove riskirate njihovo oštećenje jer su obloženi materijalima potrebnim za ravnomjernu raspodjelu topline koji se lako skidaju. Stoga, kako biste izbjegli rizik od nepovratnog oštećenja posuda, trebali bi ih odmah premjestiti na neko drugo mjesto.

Oštećenje unutrašnjosti posuda također predstavlja rizik za valjanost hrane koju ćete pripremati u njima. Sitne čestice ovih materijala, otrovnih po vaše zdravlje, mogle bi završiti u hrani tokom pečenja te je mogu kontaminirati, čineći obrok nejestivim.

Većina vatrostalnih posuda i lonaca ima unutarnji premaz koji, ako je oštećen, ugrožava sigurnost hrane koja se u njima sprema. Odlaganje nekoliko posuda i lonaca jednog u druge, kako bi svi stali u pećnicu, može dovesti do ogrebotina posuđa i oštećenja ovog premaza.

Rizici od ove pogrešne prakse povećavaju se ako u pećnicu stavljate i pribor poput noževa, vilica i hvataljki. Posljednji rizik odnosi se na mogućnost da zaboravite na prisutnost posuđa u pećnici i uključite i zagrijte ju, a da ne otklonite sve što je unutra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. prosinac 2024 20:56