"ZAŠTO ME PIKAJU?!"

Sredstvo protiv komaraca vam ne pomaže? Razlog je bizaran!

 SHUTTERSTOCK

Sjedite u toplu ljetnu večer za stolom na terasi, ali samo vas od svih prisutnih grizu komarci? Ne vjerujete da se to događa - pa uredno ste prije izlaska aplicirali sredstvo protiv komaraca na sve izložene dijelove tijela! Baš kao i vaši prijatelji, ali njih, izgleda, komarci zaobilaze. Pa kako je to moguće?

Stručnjaci se slažu da određene skupine više privlače pozornost insekata - ali sprej protiv komaraca valjda bi trebao sve podjednako štititi? To je točno, ali... Ali sredstva protiv insekata slaba su zaštita za jednu skupinu ljudi - one koji na pakiranju ne obraćaju pozornost na rok trajanja.

image
SHUTTERSTOCK

Rok trajanja zaštitnih sredstava protiv insekata ovisi o njihovim aktivnim sastojcima poput DEET-a, pikaridina ili sastojka IR3535. Prva dva sastojka na polici mogu stajati gotovo vječno, dok je rok trajanja IR3535 oko dvije godine. Prirodni repelenti, na bazi esencijalnih ulja, gube snagu još i brže.

Naravno, o postocima ovih sastojaka unutar sredstva za zaštitu od insekata ovisi koliko će vas vremenski dugo štititi. Na primjer, sredstva s 20 posto DEET-a štitit će vas do 5 sati - što je postotak manji, to je vrijeme trajanja zaštite kraće.

image
SHUTTERSTOCK

Zašto, ako već toliko drugo traju neki aktivni sastojci, rok trajanja repelenata nije neograničen? Jer to nisu jedini sastojci - o vremenu raspada ostalih sastojaka ovisi efikasnost (ili izostanak iste) sredstva protiv insekata.

Što će vam se dogoditi ako koristite sredstvo kojem je istekao rok trajanja? Doslovno - ništa. Vjerojatno ćete biti razočarani kad vas komarci uzmu na zub, ali nikakvih nuspojava ne biste trebali imati. Zato je bitno voditi računa koliko dugo repelent može stajati na vašoj polici. Nije nevažno ni je li već korišten ili nije, a i temperatura skladištenja može utjecati na njegov rok trajanja. Visoke temperature brže razgrađuju aktivne sastojke sredstva, stoga ga je dobro čuvati na hladnom i tamnom mjestu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. rujan 2024 10:41