KAKO PROTIV GRINJA?

Starim jastucima možete produžiti vijek trajanja, ali ovo su dva jasna znaka da trebate nove!

 /SHUTTERSTOCK

Jastuci mogu biti pravi izvor problema, posebno za osobe s osjetljivom kožom. Ako se ne peru na vrijeme i ne održavaju pravilno, pitanje je trenutka kad bi se u njemu mogle pojaviti grinje i bakterije, a u nekim slučajevima i plijesan! Da biste izbjegli ove rizike, stručnjakinja za čišćenje Carolyn Forté s portala Goodhousekeeping.com savjetuje pranje jastuka svakih tjedan do dva. Evo i kako.

Jastuci punjeni perjem i vlaknima peru se zajedno u mašini

Svakako prvo provjerite što kaže etiketa, ali većina jastuka punjenih paperjem i vlaknima može se prati u perilici rublja na najmanjem broju okretaja. Ako nisu preveliki, kako jastuci nebi "plesali" po bubnju i tako oštetili unutrašnjost najbolje ih je prati skupa.

Jastuci od memorijske pjene peru se ručno i to spužvicom

Jastuk od memorijske pjene otporan je na grinje što je dobro jer se ne može prati u perilici. Iznimka je primjerak od usitnjene pjene. Za pranje ovakvog jastuka morat ćete priounti ručnom pranju. Sve nečistoće tapkat ćete sužvicom dok ih ne ukolonite i jastuk potom sušiti na sraku. Razlog tome je činjenica da se mokra memorijska pjena može raspasti.

Kad je vrijeme za nove jastuke?

Ako jastuke savijete na pola i oni se ne vrate u prvobitan oblik, vrijeme je za kupnju novih. Drugi slučaj kad ih je potrebno zamijeniti je ako, i nakon pranja prema uputama, zadrže neobičan ili neugodan miris.

Jeste li znali da jastuke možete staviti i u sušilicu? Da bi ostali napuhani i ne izgubili svoj prvotni oblik nakon sušenja pomoći će vam loptica za tenis! Pogledajte ovaj trik za uspješno pranje i sušenje jastuka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. srpanj 2024 19:24