Zamrzivač je neophodan kućanski aparat za dugoročno očuvanje vaše hrane, a u nastavku donosimo nekoliko trikova kako kako ga možete ekonomičnije koristiti, piše HEP.
1. Postavite zamrzivač na što hladnijem mjestu u kući ili stanu (nikako u blizini štednjaka, radijatora ili bojlera) te što dalje od izloženosti sunčevom zračenju. Hladniji prostor znači veću uštedu energije – svaki stupanj manje smanjuje potrošnju električne energije i do 6 %.
2. Standardna temperatura čuvanja zamrznute hrane je -18 °C, a ako podesite temperaturu za 1 °C niže povećat ćete potrošnju energije i do 5 %.
3. Vruća ili topla jela ne spremajte u hladnjak ili zamrzivač. Prije nego toplu hranu namjeravate zalediti, ohladite je na sobnoj temperaturi, zatim u hladnjaku, pa tek onda spremite u zamrzivač.
4. Zamrznutu hranu odledite prvo u hladnjaku, jer na taj način zamrznuta hrana pri odleđivanju hladi „besplatno“ drugu hranu u hladnjaku, pa tek onda na sobnoj temperaturi.
5. Što manje namirnica imate u zamrzivaču to više struje troši. Ako imate poluprazan zamrzivač, stavite u njega nekoliko plastičnih boca vode kako bi smanjili potrošnju struje.
6. U slučaju nestanka struje nikako ne otvarajte vrata zamrzivača. Riješite problem u najkraćem mogućem roku, a vaš zamrzivač će ionako održavati nisku temperaturu i do 24 sata.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....