OD ČAJA DO SLADOLEDA

Što planirate napraviti s božićnim drvcem kad ga raskitite? Nemojte ga baciti - pojedite ga!

Ilustracija

 /SHUTTERSTOCK
Jeste li znali da postoji čak i knjiga naziva ‘Kako pojesti svoje božićno drvce‘?

Jeste li i ove godine (opet) pretjerali s blagdanskim nakuhavanjem? Uz pretpostavku da ste odgovorili potvrdno, razveselit će vas vijest da se većina ostataka - bez obzira na to jeste li pekli puricu, patku, gusku ili odojak - može iskoristiti za pripremu drugih obroka, poput pita, salata, polpeta... No, jeste li ikad pomislili da možete pojesti i svoje božićno drvce?

Ne, ne šalimo se. Novinarka Tracy Swartz jedan je članak na New York Postu posvetila iskorištavanju i prenamjeni pravih božićnih drvca, okićenih ove blagdane, a u njemu se osvrće i na konzumaciju borovih grančica, točnije iglica.

image

Okićeno drvce centralni je dio doma za vrijeme blagdana, ali odmah nakon toga najčešće završi odbačeno uz cestu

/SHUTTERSTOCK

U članku navodi kako se u Americi svake godine, prema podacima Nacionalne udruge za božićna drvca, proda između 25 i 30 milijuna pravih božićnih drvaca, a mnogi od njih završe odbačeni uz rub ceste. Ipak, Tracy Swartz ističe da postoji mnogo načina kako iskoristiti rabljeni bor, jelu ili smreku.

"Možete ga narezati za ogrjev, isjeckati za malč, izgraditi utočište za ptice od grana - ili možete ubrati iglice i pretvoriti ih u kolačiće od prhkog tijesta", piše autorica članka te citira britansku pekaricu i kuharicu Juliju Georgallis, autoricu knjige "Kako pojesti svoje božićno drvce".

"Iglice koristim kao začinsko bilje, na isti način na koji možete koristiti ružmarin. Ružmarin koristite za davanje okusa jelu, ali ne jedete nužno sam ružmarin", rekla je Julia Georgallis prošli tjedan za Milk Street Christophera Kimballa.

Njezina kuharica, objavljena 2020. godine, sadrži više od 30 recepata, među kojima su ocat od božićnog drvca, sladoled od božićnog drvca i đumbira...

Jedna popularna upotreba borovih iglica, posebno u Aziji, njihova je prerada u čaj.

Prema Odjelu za prirodne resurse Ohija u SAD-u, čaj od borovih iglica bogat je antioksidansima, vitaminom A i vitaminom C, koji mogu ojačati imunitet i ublažiti prehladu. Također, WebMD izvještava da se određene molekule u borovim iglicama, posebice flavonoidi, mogu vezati na specifične receptore u tijelu koji igraju važnu ulogu u regulaciji metabolizma.

Za ovaj čaj, kako piše Tracy Swartz, najbolje je odabrati bijeli bor, crnogorično drvo koje može izrasti do 40 metara s dugačkim tvrdim iglicama koje rastu u parovima te šiljastim i smeđim češerima. Inače, na našim je prostorima popularan sirup od (mladih) borovih iglica koji se oduvijek koristio za sve probleme respiratornog sustava: kod infekcija, upale grla, promuklosti, prehlade, astme, bronhitisa..., isto kao i eterična ulja od bijelog bora, za koja se tvrdi da olakšava disanje, stimulira nadbubrežnu žlijezdu...

image

Na našim su prostorima popularna eterična ulja i sirup od borovih iglica

/SHUTTERSTOCK

Što se tiče spomenutog čaja, iglice je potrebno narezati na manje komade, dodati ih u kipuću vodu, maknuti s vatre, ostaviti 10 do 20 minuta te procijediti. Ili se mogu kupiti već zapakirane organske vrećice čaja od borovih iglica.

"Kako bi okus čaja od borovih iglica bio blaži, uživajte u njemu rashlađenom", rekla je nedavno za Well+Good nutricionistica Kate Spurgin, dodajući kako ga se može pomiješati i s biljnom čajem.

Ako govorimo o konzumaciji iglica s okićenih božićnih drvca, trebalo bi se držati bora, jele i smreke. Stabla cedra, čempresa i posebno tise treba izbjegavati jer mogu biti otrovna ili nejestiva. Također, poželjno je izbjegavati drvca koja se prodaju u trgovinama ili na parkiralištima jer su možda poprskana kemikalijama. Autorica članka također savjetuje korištenje rukavica dok se režu grane te ispiranje grana i iglica prije upotrebe.

"Izbjegavajte konzumiranje nekuhanih, nenasjeckanih iglica koje su često vrlo oštre", piše New York Post.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. prosinac 2024 19:17