KOJI JE SMISAO

Što se doista događa kada stavite sodu bikarbonu u svoj vodokotlić?

 /SHUTTERSTOCK

Soda bikarbona je fantastično sredstvo za čišćenje. Osim što čisti zube i osvježava smrdljive cipele, također može namirisati rublje i očistiti pećnice, šankove, kade, WC školjke i odvode.

U posljednjih nekoliko godina, ekološki prihvatljiva soda bikarbona postala je proizvod za čišćenje WC školjki. Na portalu Family Handyman razgovarali su sa stručnjacima Justinom Carpenterom iz Modern Maids, Rogerom Wakefieldom s The Trades Academy o tome što se događa kada stavite sodu bikarbonu u WC školjku.

Iako poklopac na vodokotliću sprječava da većina prašine i krhotina uđe u njega, to ne znači da se tamo ne događaju drugi procesi. S vremenom se mogu pojaviti mrlje i naslage od hrđe, minerala i plijesni, a te nakupine mogu doći do mehanizama za ispiranje i ubrzati njihov kvar. Prljav vodokotlić također može pridonijeti prljavoj WC školjci. Budući da se školjka ispire iz spremnika, sve što je u vodokotliću završi u školjci. Ako se radi o plijesni, ona se može razmnožiti kada je izložena svjetlu, što rezultira prljavom školjkom. Naslage također mogu imati neugodan miris, a tko želi te mirise u svojoj kupaonici?

"Soda bikarbona u vašem vodokotliću može pomoći u uklanjanju neugodnih mirisa u vašem WC-u", kaže Wakefield. Carpenter te dodaje da također može spriječiti nakupljanje kamenca i minerala."

Što čini sipanje sode bikarbone u vodokotlić?

Nekoliko stvari. Nećete vidjeti aktivno pjenjenje nakon što ju stavite, ali prirodno smanjuje kiselost vode i uklanja neugodne mirise.

"Soda bikarbona neutralizira kiseline," kaže Wakefield, "ono što ona zapravo radi jest uravnotežuje pH u vašem vodokotliću." To može produžiti vijek trajanja svih radnih dijelova unutar WC školjke.

Da biste očistili i dezodorirali svoj spremnik sodom bikarbonom, zatvorite ventil za dovod vode i isperite kako biste ispraznili spremnik. Ulijte jednu četvrtinu do pola šalice sode bikarbone u spremnik (ne na zaklopku ili ventil za punjenje) i upotrijebite čistu četku za ribanje s dugom drškom da izribate dno i stranice spremnika. Ponovno uključite dovodni ventil i isperite, prenosi Familiy Handyman.

Što još možete staviti u vodokotlić da bude čist?

"Možete koristiti proizvode posebno dizajnirane za ovu svrhu, kao što su tablete ili otopine za čišćenje spremnika", kaže Carpenter. Redovito održavanje octom također djeluje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. srpanj 2024 12:32