DA ILI NE

Što se više isplati, obnoviti oštećenu kadu ili ugraditi novu? Evo što kažu stručnjaci

 /SHUTTERSTOCK

Oštećena i stara kad u kupaonici doista može pokvariti ugođaj i biti trn u oku, ali ideja da ju zamijenite čini se ipak kao prevelik korak. Preuređenje kupaonice je izrazito skupo, a samo nova kada prosječne kvalitete košta preko 300 eura bez ugradnje i svega što se majstori dosjete naplatiti.

Ako je to više nego što možete potrošiti, obnova vaše kade moglo bi biti bolje rješenje. Dva profesionalca Nathan Oettinger iz The Painted Otter Refinishers i Nick Coletti iz Superior Bathtub Refinishing objasnili su za portal Familiy Handman što ponovno glaziranje kade uključuje i je li to prava opcija za vas i vaš proračun.

Koja je razlika između ponovnog glaziranja i obnove površine kade?

Obnova površine je širok pojam koji pokriva različite metode za poboljšanje površine kade. To može uključivati ​​ugradnju zalijepljene obloge kade, bojanje kade ili ponovno profesionalno glaziranje kade.

"Sve je to obnavljanje površine ili dorada", kaže Oettinger. "[Ali] ponovno glaziranje isključivo je za profesionalnu industriju."

Ponovno glaziranje uključuje nanošenje glazure ili poliuretanskog premaza na postojeću završnu obradu kade. Može obnoviti strukturno zdrave kade s mrljama, istrošenim ili oštećenim završetkom kako bi izgledale kao nove.

Prema riječima stručnjaka glaziranje ipak ne možete napraviti bez pomoći stručnjaka. Proizvodi koji se koriste za taj posao su profesionalne kvalitete s visokim prianjanjem, čvrstoćom i fleksibilnošću i ne možete ih samo zgrabiti s police u lokalnoj trgovini.

Ali čak i kad biste mogli doći do ovih proizvoda, nije ih lako nanijeti. "To nije kompliciran proces, ali je nijansiran i temelji se na vještinama", kaže Oettinger. Potrebno je vrijeme da se razvije osnovna vještina s prskalicom i oko za detalje - stvari koje osiguravaju izvrsne rezultate.

Za vlasnike kuća koji žele sami obnoviti površinu svoje kade, dostupne su opcije za kupnju "uradi sam" kompleta. Ovi setovi slijede sličan proces i koncept kao ponovno glaziranje, ali ne mogu duplicirati njegovu snagu i trajnost.

image
/SHUTTERSTOCK

Kako samostalno obnoviti kadu

Prije svega morate koristiti masku

Zatim nanijeti plastičnu foliju i slikarsku traku kako biste zaštiti područja u blizini kade.

Potom slijedi uklanjanje taloga i ostataka sapuna abrazivnim sredstvom za čišćenje

Sam popravak uključuje primjenu industrijske smole kojom se popunjavaju oštećenja ili duboke ogrebotine na izvornoj završnoj obradi. Zatim se ta mjesta glatko bruse. Primjenom kemijskog sredstva za jetkanje sjajna površina kade se brusi i oblaže. Ovaj je korak ključan za vrhunsko povezivanje koje profesionalci postižu. "Priprema površine je 80 posto posla", kaže Oettinger.

Slijedi zatim temeljni premaz koji se nanosi se zračnim raspršivačem. "Koristimo dvokomponentnu epoksidnu temeljnu podlogu", kaže Coletti. Ovaj temeljni premaz sadrži sredstvo za stvrdnjavanje, ključno za vrhunsku čvrstoću premaza za ponovno glaziranje. Kade općenito uzimaju dva sloja temeljnog premaza. Nanosi se u nekoliko tankih slojeva i ostavlja da se osuši.

Koliko dugo vremenski traje kada nakon obnove?

"Ako ju radi visokokvalitetna tvrtka, ponovno glaziranje bi trebalo trajati 10 do 20 godina", kaže Oettinger. Glazura na kadi koju svakodnevno koristi obitelj s djecom neće trajati toliko dugo kao ona koju koristi samo jedna ili dvije osobe, kaže. Kade će također trajati dulje ako se pravilno održavaju. Korištenje abrazivnih sredstava za čišćenje na glaziranim kadama skratit će životni vijek premaza.

Isplati li se obnavljati kadu?

Ovisi. Coletti navodi trošak zamjene kao glavni razlog zašto je obnova često odlična opcija. "Obnovom kade uštedjet ćete veću količinu novca", kaže on. Da ne spominjemo, izbjeći ćete stres rušenja i prašine da biste uklonili kadu. Međutim, kaže Oettinger, ponekad zamjena ima više smisla. Ako vaša postojeća kada nije dubine ili stila koji želite, bolje je uložiti novac u zamjenu.

Također, ako planirate kompletno preuređenje kupaonice za godinu dana, odgodite i obnovu kade.

Oba se stručnjaka slažu da biste uvijek trebali obnoviti kadu od lijevanog željeza umjesto da je zamijenite. "Starije kade vrijedi zadržati", kaže Oettinger. "Vrlo ih je skupo zamijeniti i imaju izuzetno jaku i izdržljivu završnu obradu."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. srpanj 2024 06:06